Kawa parzona na zimno po japońsku
Kawa Parzona na Zimno po Japońsku Czyli tak zwana kawa macerowana Cold Brew. Nie należy mylić tego z klasyczną Ice Coffe, która przygotowuje się z ziaren kawy parzonej w sposób klasyczny. Sposób na wykonanie kawy parzonej na zimno po Japońsku znany był już z XVI wieku...
Biała Herbata Nieodkryty Skarb
Biała Herbata Nieodkryty Skarb Herbata niejedno ma imię i niejeden kolor, choć pod względem biologicznym to cały czas ten sam gatunek rośliny – herbata chińska (Camellia sinensis). Należy ona do rodziny herbatowatych inaczej kameliowatych. Krzewy herbaciane...
Herbata sposobem na przeziębienie
Herbata sprawdzony sposób na przeziębienie Czarna herbata-rozgrzewająca – Pozytywne działanie czarnej herbaty na organizm w sezonie jesienno-zimowym wynika przede wszystkim z jej rozgrzewających właściwości. Ten gorący napój nie tylko poprawia krążenie krwi,...
Herbaty owocowe
Herbaty owocowe często nie zawierają suszonych liści krzewu herbacianego, a swoją nazwę zawdzięczają wyłącznie tradycji. Herbat owocowych, a właściwie mieszanek owocowych nie należy mylić z czarnymi aromatyzowanymi herbatami, bądź z herbatami z dodatkiem owoców. W...
Oolong
Oolong to rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin (z prowincji Fujian i Guangdong) oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Znane są też ulungi z Indii, Nepalu, Wietnamu. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową. Herbatę ulung można...
Yerba Mate
Yerba Mate to napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego, który dla mieszkańców Ameryki Południowej jest odpowiednikiem kawy i herbaty. Napar yerba mate, jest najbardziej popularny w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Urugwaju, Brazylii, Paragwaju),...
Rooibos
Rooibos Z liści czerwonokrzewu, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne kawałki, otrzymuje się napar ziołowy, zwany najczęściej rooibos tea. Rooibos bywa też nazywany czerwoną herbatą, jednak czerwonokrzew nie jest nawet spokrewniony z krzewem herbacianym....
Pu-Erh
Pu-Erh Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Jest nieco bardziej gorzka niż herbata czarna. Aby złagodzić jej smak często dodaje się do niej dodatki takiej jak aromaty,...
Herbata owocowa, czy mieszanka owocowa?
Herbata owocowa, czy mieszanka owocowa? Herbat owocowych, a właściwie mieszanek owocowych nie należy mylić z czarnymi aromatyzowanymi herbatami, bądź z herbatami z dodatkiem owoców. W mieszankach owocowych nie ma herbaty, czyli liści rośliny z rodzaju Camellia. Po...
Przewodnik po japońskich herbatach
Przewodnik po japońskich herbatach Zielona herbata jest głównym rodzajem herbaty, która jest produkowana i spożywana w Japonii. Istnieje wiele rodzajów zielonej herbaty produkowanych w Japonii. Japońska herbata jest zazwyczaj klasyfikowana zgodnie z rodzajem uprawy,...
Pu-Erh – kilka powodów, dla których warto ją pić
Pu-Erh - kilka powodów, dla których warto ją pić Pu-erh to gatunek herbaty, w Polsce zaliczany do herbat czerwonych, natomiast Chińczycy klasyfikują ją jako herbatę czarną. Różnica ta wynika stąd, iż Chińczycy dzielą herbaty ze względu na kolor ich naparu, a...
Pesto z solą matcha, domowe zielone pesto
Pesto z solą matcha Mielenie surowych składników, takich jak zioła, sery i orzechy, do pasty, wywodzi się od starożytnego Rzymu, a Japończycy pokochali matchę już w XII wieku. Przepis na pesto z solą matcha łączy dwie potrawy, tworząc zdrową wersję popularnego...