Herbaty owocowe
Herbaty owocowe często nie zawierają suszonych liści krzewu herbacianego, a swoją nazwę zawdzięczają wyłącznie tradycji. Herbat owocowych, a właściwie mieszanek owocowych nie należy mylić z czarnymi aromatyzowanymi herbatami, bądź z herbatami z dodatkiem owoców. W...
Oolong
Oolong to rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin (z prowincji Fujian i Guangdong) oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Znane są też ulungi z Indii, Nepalu, Wietnamu. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową. Herbatę ulung można...
Yerba Mate
Yerba Mate to napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego, który dla mieszkańców Ameryki Południowej jest odpowiednikiem kawy i herbaty. Napar yerba mate, jest najbardziej popularny w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Urugwaju, Brazylii, Paragwaju),...
Rooibos
Rooibos Z liści czerwonokrzewu, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne kawałki, otrzymuje się napar ziołowy, zwany najczęściej rooibos tea. Rooibos bywa też nazywany czerwoną herbatą, jednak czerwonokrzew nie jest nawet spokrewniony z krzewem herbacianym....
Pu-Erh
Herbata Pu-erh - Midoritea4metdfwdcck [test]
Bancha (番茶)
Bancha Senchę produkowaną z zebranych w późniejszym okresie – latem lub jesienią – liści nazywa się bancha. Z uwagi na silne nasłonecznienie latem, herbata jest w efekcie stosunkowo cierpka.
Tamaryokucha (玉緑茶), zielona herbata Tamaryokucha
Tamaryokucha Ostatni etap produkcji różni się od produkcji herbaty sencha tym, że, ponieważ pomija się etap nadawania kształtu, wysuszone liście mają zaokrągloną formę, co jest cechą charakterystyczną tej herbaty. Oprócz tamaryokucha, która poddawana jest obróbce...
Genmaicha (玄米茶)
Genmaicha Herbata z dodatkiem nieoczyszczonego ryżu, w której harmonijnie łączy się zapach herbaty sencha oraz zapach ryżu. Popularna jest tzw. Matcha hairi genmaicha, czyli genmaicha, do której dodano matchę. Dało to połączenie zapachu ryżu oraz smaku matcha, w...
Hojicha (ほうじ茶), zielona herbata Hojicha
Hojicha Poddana działaniu ognia palona bancha lub sencha. Głęboki aromat i orzeźwiający zapach to cechy charakterystyczne tej herbaty. Istnieją dwa rodzaje w ramach tego gatunku: hojicha, dla której podstawą są liście herbaty, oraz kukihojicha, dla której podstawą są...
Sencha(煎茶) ・Fukamushicha (深蒸し茶)
Sencha, Fukamushicha Sencha jest najchętniej pitym gatunkiem herbaty. Stanowi 85% produkcji. Jej cechy charakterystyczne to świeży zapach oraz delikatna gorycz. Ze względu na to, że jest uprawiana na pełnym slońcu, ma większą zawartość witaminy C niż inne gatunki....
Tencha (碾茶 lubてん茶)
Tencha (碾茶 lubてん茶) Tencha to nazwa liści herbaty używanych do produkcji Matcha - zanim jeszcze zostaną zmielone na drobny proszek. Smak tej herbaty jest jest wyjątkowy - czysty, szlachetny i elegancki. Jej kolor jest jasnozielony, smak głęboki i łagodny, a subtelny...
Gyokuro ・Kabusecha (玉露) (かぶせ茶)
Gyokuro ・Kabusecha Gyokuro, zwana też ,,Jadeitową Rosą", jest uważana za najlepszą japońską herbatę, a koneserzy uważają ją za najlepszą herbatę na świecie. Ma charakterystyczny słodko-cierpki smak, a dzięki zmniejszonej zawartości garbników jest prawie zupełnie...