Kawa Parzona na Zimno po Japońsku
Czyli tak zwana kawa macerowana Cold Brew. Nie należy mylić tego z klasyczną Ice Coffe, która przygotowuje się z ziaren kawy parzonej w sposób klasyczny.
Sposób na wykonanie kawy parzonej na zimno po Japońsku znany był już z XVI wieku właśnie w Japonii, stąd być może nazwa ,, po Japońsku”. Otóż w Japonii kawa macerowana zwana jest Kyoto Style Coffee. Taka kawa parzona na zimno po Japońsku jest bardzo popularna nie tylko tam ale i lubią ją smakosze w Stanach Zjednoczonych i niektórych miejscach w Europie. Podobnie jak herbata tak i kawa parzona na zimno jest dość prosta w przygotowaniu.
Kawa macerowana
Aby przygotować pyszną kawę na zimno czyli tzw. kawę macerowaną należy mieć dobre zmielone ziarna świeżej kawy. Następnie zalewamy zmielone ziarna kawy wodą o pokojowej temperaturze i pozostawiamy w lodówce na minimum 10 godzin. Taki proces macerowania kawy powoduje, że uaktywniają się wszystkie związki smakowe.
Po wyjęciu napój należy przecedzić/ przefiltrować najlepiej przez klasyczny filtr papierowy, taki jaki używa się do ekspresów przelewowych. Zużyte fusy możecie użyć jako nawóz do roślin doniczkowych lub rozsypać pod rośliny w ogrodzie, zgodnie z filozofią ,, zero waste”. Tak oto powstaje nasza pyszna kawa macerowana czyli cold brew. Jej smak jest orzeźwiający, pozbawiony goryczki, ale jednocześnie głęboki. i bogaty w aromaty jakich nie uzyskamy podczas przygotowywania kawy w klasyczny sposób.
Cold Brew
Znane jest już od dawna ale powróciło niejako do łask około 10 lat temu. Coraz częściej zaczęto ją serwować w europejskich specjalistycznych kawiarniach. Kawa na zimno cold brew jest dedykowana dla klienta wymagającego, który wciąż poszukuje nowych smaków i gotowy jest na odkrywanie ich w inny niż tradycyjny sposób przygotowania. Nie ma co się oszukiwać ale aby cieszyć się smakiem wyśmienitej kawy cold brew musimy najpierw zainwestować w wysokogatunkowe i świeże ziarna kawy. Nie jest możliwe stworzenie pysznego napoju z byle jakich ziaren kawy. Dlatego powinna być to kawa klasy speciality.
A co najważniejsze w upalne dni jest to napój rewelacyjnie gaszący pragnienie i jeśli zamkniemy go w szczelnym pojemniku słoiku, butelce to możemy przechowywać go nawet 10 dni bez dodawania żadnych środków konserwujących a więc samo zdrowie kochani.
Zdrowa Kawa na Zimno
Dlaczego taka kawa przygotowana na zimno w procesie macerowania jest lepsza niż inne wykonane w klasyczny sposób?
Po pierwsze kawa na zimno cold brew pobudzająca i chłodząca więc doskonała na lato ale nie tylko.
Po drugie jest delikatna w smaku i bardzo gładka ale jednocześnie pamiętajcie, że podczas długotrwałego z wodą kawa macerowana ma większą ilość kofeiny.
Zdrowa kawa na zimno po trzecie jest bardzo prosta w przygotowaniu nawet bez specjalistycznego sprzętu. Wystarczy słoik, dzbanek i filtry.
Kawa Mrożona
Jeśli nie smakuje Ci klasyczna kawa mrożona to koniecznie musicie spróbować tego innego i o dziwo dawno odkrytego sposobu na zdrowy chłodzący napój. Proponujemy dodać do niej inne zdrowe dodatki smakowe jak wanilia, mleko kokosowe lub inne roślinne mleko. Nam najbardziej smakuje z cynamonem, kardamonem i mlekiem kokosowym. Smakiem przypomina nieco klasyczną hinduską tea masala w wersji na zimno oczywiście.
Zapraszamy do naszego sklepu w zakładce kawa oferujemy zawsze świeżo wypalane kawy ziarniste, które mielimy na życzenie klienta bezpośrednio przed wysyłką. Dlatego macie gwarancję zawsze świeżych i smacznych napojów.