Pu-Erh – kilka powodów, dla których warto ją pić

Pu-erh to gatunek herbaty, w Polsce zaliczany do herbat czerwonych, natomiast Chińczycy klasyfikują ją jako herbatę czarną. Różnica ta wynika stąd, iż Chińczycy dzielą herbaty ze względu na kolor ich naparu, a Europejczycy ze względu na kolor herbacianego suszu.

Herbata Pu-erh jest Chińczykom znana od co najmniej 1700 lat. Jej ojczyzną jest region Pu’er w prowincji Junan, który leży w południowych Chinach. Ten rodzaj herbaty otrzymuje się z liści tego samego krzewu, z którego otrzymuje się pozostałe herbaty. Ten krzew to Camellia sinensis. To co sprawia, że możemy się cieszyć kilkoma rodzajami herbaty, to proces ich produkcji. Liście herbacianych krzewów, z których ma powstać Pu-erh poddawane są dodatkowemu, naturalnemu procesowi fermentacji. Jest on przerwany w momencie, w którym końcówki liści przybiorą czerwony kolor. Specyficzną recepturę wytwarzania utrzymuje się w tajemnicy. Najlepsze czerwone herbaty mogą dojrzewać nawet przez kilkadziesiąt lat.

Czerwona herbata ma charakterystyczny bogaty, silny smak. Od wieków uważa się, że ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Dlatego też, w czasie panowania w Chinach Dynastii Tang (608-907 r n.e.), picie herbaty Pu-erh było przywilejem cesarza.

Ta herbata posiada wiele biologicznie czynnych związków: aminokwasy, flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, selen oraz witaminę E.

Pu-Erh – właściwości

Redukcja cholesterolu

Nowe eksperymenty badające wpływ herbaty Pu-erh na wykazały zaskakującą zależność. W procesie mikrobiologicznego dojrzewania herbaty pu-erh mogą wytwarzać się niewielkie ilości lowastatyny, naturalnej statyny. W syntetycznej postaci, lowastynę powszechnie stosuje się w leczeniu wysokiego cholesterolu. Dodatkowe badania wykazały, że długotrwałe stosowanie odpowiednich ilości herbat pu-erh może potencjalnie obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i podwyższyć poziom HDL (dobrego cholesterolu).

Oczyszczenie

W tradycyjnym chińskim ziołolecznictwie uważa się, że herbata pu-erh otwiera meridiany, “ogrzewa środkowy palnik” (śledzionę i żołądek) i jest korzystna dla procesu “oczyszczania krwi” i trawienia. Wiele rzeczy, które można znaleźć w naszej diecie, nawet zdrowej żywności, zawierają kwasy i inne wolne rodniki, które z czasem mogą w nadmiarze gromadzić się w organizmie. Korzystne jest spożywanie herbaty pu-erh w celu oczyszczenia krwi z toksyn. Wykazano, że mikroorganizmy i unikalne cukry proste, które są produkowane w procesie fermentacji pu-erh, atakują toksyny we krwi, usuwając je z organizmu.

Pomoc w trawieniu

Wykazano, że mikroorganizmy obecne w herbacie pu-erh zwiększają zdrową florę bakteryjną w żołądku i jelitach, co może pomóc w prawidłowym trawieniu pokarmów. Z tego powodu stwierdzono, że korzystne jest spożywanie herbaty pu-erh po ciężkich posiłkach, aby pomóc w lepszym ich trawieniu.

Pomaga w utracie wagi

Badania wykazały, że herbata puerh znacznie hamuje syntezę kwasów tłuszczowych (FAS). Oznacza to, że może dosłownie zablokować organizmowi produkcję większej ilości tłuszczu. Proces lipogenezy (tworzenia tłuszczu przez wątrobę) jest stępiony przy użyciu tej tradycyjnej herbaty. Co więcej, kofeina znajdująca się w pu-erh powoduje, że twoje ciało wydziela hormony adrenaliny i norepinefryny. Jak wykazano, zwiększają  one mobilizację przechowywanych kwasów tłuszczowych w komórkach tłuszczowych. Umożliwia to organizmowi łatwiejszy dostęp do przechowywanych kwasów tłuszczowych jako paliwa (i nie trzymanie go na brzuchu w formie zapasów). Wreszcie, udowodniono klinicznie, że czerwona herbata poprawia poziom lipazy hormonozależnej (HSL) we krwi. HSL jest enzymem, który “odblokowuje” komórki tłuszczowe, dzięki czemu ich zawartość może zostać opróżniona.

Ważne, aby pamiętać, że herbata puerh nie jest dietą lub cudownym lekiem. Używanie pu-erh do schudnięcia, jak wszystkie inne tradycyjne metody, wymaga wytrwałości i determinacji. W jednej chwili nie zauważysz żadnych wyników. Zamiast tego będziesz odczuwał stopniowy wzrost poziomu energii, ogólnego samopoczucia i, co nie mniej ważne, stopniowej utraty wagi. W jednym z francuskich badań uczestnicy odnotowali zmniejszenie masy 2,5 – 5 kg okresie dwóch miesięcy. Aby osiągnąć najlepsze możliwe rezultaty, przestrzegaj zdrowej diety i regularnie ćwicz i pij herbatę pu-erh godzinę po każdym posiłku (lub po prostu po śniadaniu lub lunchu), aby zmniejszyć ilość zatrzymanego i przechowywanego tłuszczu z posiłku.

Zmniejsza stres i pomaga w śnie

Herbata pu-erh zawiera kofeinę, i może wydawać się to dziwne, ale pomaga w zasypianiu. Pomimo obecności kofeiny herbata ta zmniejsza poziom stresu i zwiększa produkcję naturalnej melatoniny w mózgu, powodują, stabilizację nastroju, dzięki czemu łatwiej jest nam zasypiać.

Zapobieganie chorobom

Podobnie jak większość herbat, wykazano, że Pu-Erh zawiera przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Przeciwutleniacze są naturalnymi substancjami fitochemicznymi, które pomagają organizmowi zwalczać cząsteczki wolnych rodników i zapobiegać chorobom. Przeciwutleniacze występujące w pu-erh są często w większym stężeniu niż w większości innych herbat z powodu dodatkowego procesu fermentacji.

Parzenie Pu-Erh

Liście Pu-erh zalewa się wrzątkiem i pozostawia do zaparzenia na ok. 2-3 minuty. W tym czasie uwalniają się substancje bioaktywne. Pu-erh parzy się nie dłużej niż 8 minut. Wtedy napar działa pobudzająco i kojąco. Dobrej jakości herbatę Pu-Erh można parzyć nawet cztery razy! Aby złagodzić jej smak często jest wzbogacona dodatkami, w naszym sklepie dostępna jest herbata czerwona z pistacjami.

 

 

 

 

Translate »