Oolong
to rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin (z prowincji Fujian i Guangdong) oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Znane są też ulungi z Indii, Nepalu, Wietnamu. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową.
Herbatę ulung można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia – jego ciemniejsze brzegi, które uległy procesowi oksydacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia, wygląda jak typowy liść zielonej herbaty. Ulung charakteryzuje się dużą zawartością teaniny i katechin oraz niewielką ilością kofeiny.
W celu uzyskania unikalnego aromatu i smaku, herbata oolong zostaje poddana kilku procesom. Obróbka typowej herbaty oolong odbywa się według następujących etapów:
- Suszenie na słońcu lub wietrze, w celu częściowego usunięcia wilgoci z liści herbacianych
- Chłodzenie w zacienionym miejscu
- Lekkie podrzucanie listków, aby wykruszyć krawędzie i stworzyć tym samym większą powierzchnię utleniania. Etapy chłodzenia i podrzucania powtarza sie wielokrotnie.
- Podpiekanie wyselekcjonowanych listków, proces odbywa się zazwyczaj w dużym garnku, obróbka na szeroką skalę odbywa się mechanicznie. Niniejsza procedura służy zatrzymaniu utleniania wysoką temperaturą
- Zwijanie, Rolowanie- przed całkowitym odprowadzeniem wody listki zwijane są na kształt nitek lub bryłek. Odbywa się to w specjalnych workach, które są obracane cyklicznie powodując rolowanie się liści.
- Prażenie w niskiej temperaturze, aby osuszyć listki. Ten etap można powtarzać, zmieniając temperaturę w celu modyfikacji smaku.
Właściwości herbaty Oolong:
- herbata pita regularnie podkręca metabolizm
- obniża poziom złego cholesterolu
- źródło antyoksydantów
- wzmacnia układ odpornościowy
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy
W naszym sklepie znajdziecie kilka rodzajów Oolonga:
Znawcy klasyfikują herbatę oolong pod względem jej 1. aromatu (często kwiatowego lub owocowego), 2. smaku i posmaku. Podczas gdy wiele rodzajów ulung można spożywać natychmiast po procesie obróbki, to istnieje wiele rodzajów u których jakość znacznie wzrasta przez długie dojrzewanie podczas delikatnego prażenia na niewielkim płomieniu z węgla drzewnego: co dosłownie oznacza: suche prażenie na ogniu). Przed prażeniem listki herbaty ulung są zwijane i lekko zgniatane, aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną. Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty, zmniejszając również kwaśny i cierpki smak. Ponadto uważa się, że dzięki temu herbata ulung jest jeszcze bardziej łagodniejsza dla żołądka.