509 709 554 / 509 509 566 biuro@midoritea4me.pl
Zaznacz stronę

Oolong

to rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin (z prowincji Fujian i Guangdong) oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Znane są też ulungi z Indii, Nepalu, Wietnamu. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową.

Herbatę ulung można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia – jego ciemniejsze brzegi, które uległy procesowi oksydacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia, wygląda jak typowy liść zielonej herbaty. Ulung charakteryzuje się dużą zawartością teaniny i katechin oraz niewielką ilością kofeiny.

W celu uzyskania unikalnego aromatu i smaku, herbata oolong zostaje poddana kilku procesom. Obróbka typowej herbaty oolong odbywa się według następujących etapów:

  • Suszenie na słońcu lub wietrze, w celu częściowego usunięcia wilgoci z liści herbacianych
  • Chłodzenie w zacienionym miejscu
  • Lekkie podrzucanie listków, aby wykruszyć krawędzie  i stworzyć tym samym  większą powierzchnię utleniania. Etapy chłodzenia i podrzucania powtarza sie wielokrotnie.
  • Podpiekanie wyselekcjonowanych listków, proces odbywa się zazwyczaj w dużym garnku, obróbka na szeroką skalę odbywa się mechanicznie. Niniejsza procedura służy zatrzymaniu utleniania wysoką temperaturą
  • Zwijanie, Rolowanie-  przed całkowitym odprowadzeniem wody listki zwijane są na kształt nitek lub bryłek. Odbywa się to w specjalnych workach, które są obracane cyklicznie powodując rolowanie się liści.
  • Prażenie w niskiej temperaturze, aby osuszyć listki. Ten etap można powtarzać, zmieniając temperaturę w celu modyfikacji smaku.

Właściwości herbaty Oolong:

  • herbata pita regularnie podkręca metabolizm
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • źródło antyoksydantów
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy

W naszym sklepie znajdziecie kilka rodzajów Oolonga:

Herbata Oolong z żeńszeniem

Herbata Oolong Think Pink

Herbata oolong z Wietnamu

Mleczny Oolong

Herbata Oolong Butterfly

Znawcy klasyfikują herbatę oolong  pod względem jej 1. aromatu (często kwiatowego lub owocowego), 2. smaku i posmaku. Podczas gdy wiele rodzajów ulung można spożywać natychmiast po procesie obróbki, to istnieje wiele rodzajów u których jakość  znacznie wzrasta przez długie dojrzewanie podczas delikatnego prażenia na niewielkim płomieniu z węgla drzewnego: co dosłownie oznacza: suche prażenie na ogniu). Przed prażeniem listki herbaty ulung są zwijane i lekko zgniatane, aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną. Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty, zmniejszając również kwaśny i cierpki smak. Ponadto uważa się, że dzięki temu herbata ulung jest jeszcze bardziej łagodniejsza dla żołądka.

Translate »