Przewodnik po japońskich herbatach

Zielona herbata jest głównym rodzajem herbaty, która jest produkowana i spożywana w Japonii. Istnieje wiele rodzajów zielonej herbaty produkowanych w Japonii. Japońska herbata jest zazwyczaj klasyfikowana zgodnie z rodzajem uprawy, sposobem przetwarzania i regionalnym pochodzeniem.

Japońska herbata Sencha

Sencha jest najczęstszą odmianą japońskiej zielonej herbaty i herbatą, którą gość najprawdopodobniej zostanie obsłużony podczas wizyty w japońskim domu. Słowo sencha można przetłumaczyć jako “palona herbata”. Termin ten odnosi się do starszego stylu przetwarzania japońskiej zielonej herbaty, na którą wpłynęły chińskie metody jej przetwarzania. Obecnie sencha jest gotowana na parze zamiast, aby zapobiec utlenianiu się liści.

Sencha wyróżnia się delikatną słodyczą, łagodną cierpkością i kwiatowo-ziołowym aromatem. Jakość Sencha będzie się różnić w zależności od pochodzenia, czasu zbioru i technik przetwarzania liści. Wczesne wiosenne zbiory lub pierwszy zbiór krzewu herbacianego (znany jako ichi-ban cha) są uważane za wytwarzające najwyższej jakości senchę. Pierwsze zbiory na ogół występują w kwietniu i maju i produkują senchę o jasnym, świecącym zielonym kolorze, silnym aromacie i wyraźnej słodyczy. Po długim okresie spoczynku w okresie zimowym, wiosenne rośliny wzbogacone są o składniki odżywcze, zwłaszcza aminokwasy, cukry i katechiny, które wzmacniają smak i zapach wiosennej herbaty.

Nasze produkty – Sencha

Japońska herbata Kabuse Cha

Kabuse-cha to rodzaj sencha, który jest zacieniony przez około 2 tygodnie przed zbiorami. Większość sencha uprawiana jest w nieosłoniętych ogrodach wystawionych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Kabuse sencha ma łagodniejszy smak i subtelniejszy kolor niż sencha uprawiana w bezpośrednim świetle słonecznym.

Nasze produkty – Kabuse

Japońska herbata Gyokuro

Gyokuro jest uważana za najlepszy gatunek herbaty produkowany w Japonii. Gyokuro produkuje się tylko z pierwszych, najświeższych listków, a specjalna obróbka daje herbatę o słodkim, łagodnym smaku i świeżym, kwiatowo-ziołowym aromacie. Słodycz Gyokuro wynika z wysokiego poziomu teaniny, aminokwasu, który powstaje w wyniku zacieniania krzewów herbacianych przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych przez ok. 20 dni przed zbiorami.

Nasze produkty – Gyokuro

Bancha

Bancha oznacza zwykłą herbatę i odnosi się do niższej klasy senchy, która jest zbierana podczas drugiego i trzeciego zbioru – w lecie i jesienią. Ten rodzaj herbaty zwykle zawiera większe liście i górne łodygi, które są odrzucane podczas produkcji sencha. W porównaniu do sencha, bancha jest mniej aromatyczna i bardziej ściągająca. Niemniej jednak, bancha jest bardzo ceniona w Japonii ze względu na bardziej solidny smak. Ze względu na silny charakter dobrze komponuje się z jedzeniem.

Kukicha

Kukicha jest nazywana herbatą gałązkową lub herbatą szypułkową. Składa się z mieszanki liści z łodygami zwykle odrzucanymi podczas produkcji sencha i gyokuro. Profil smakowy jest lekki i orzeźwiający z łagodną słodyczą, a aromat jest świeży.

Nasze produkty – Kukicha

Hojicha

Hojicha jest produkowany przez pieczenie bancha lub kukicha na dużym ogniu. Rezultatem jest pikantna herbata o orzeźwiającym i prażonym smaku i praktycznie bez goryczy. Stopień pieczenia w zapachu i smaku będzie zależeć od tego, czy herbata jest lekko lub bardziej głęboko upieczona. W przeciwieństwie do innych japońskich herbat, hojicha ma wyraźny czerwonawo-brązowy wygląd w filiżance. Ma niższą zawartość kofeiny niż pozostałe zielone herbaty. Można ją pić po kolacji, nie zakłóci nam procesu zasypiania.

Nasze produkty – Hojicha

Genmaicha

Genmaicha to mieszanka bancha z dobrze opiekanym brązowym ryżem (genmai). Ryż dodaje lekko orzechowy smak. Łagodny aromat Genmaicha i jego niska zawartość kofeiny sprawiają, że jest idealną herbatą po kolacji.

Nasze produkty – Genmaicha

 

Regiony, w których uprawiana jest japońska herbata

https://www.konnichiwa.pl

Prefektura Shizuoka

Shizuoka jest największym centrum produkcyjnym w Japonii, produkującym ponad 40% herbaty w tym kraju. Większość produkowanej tu herbaty to Sencha. Honyama jest znanym regionem produkującym herbaty, obejmującym wiele herbacianych ogrodów. Kane, Tenryu i obszar rzeki Abe na północy produkują herbatę premium o cechach odświeżającego aromatu i łagodnego smaku charakterystycznego dla obszaru produkcji w górach.

Prefektura Kagoshima

Kagoshima, położona na południowej wyspie Kyushu, jest drugim co do wielkości obszarem produkcji po Shizuoce. Region produkuje najszerszą gamę zielonych herbat, o smaku, który jest pełen siły i bogactwa. Klimat w Kagoshima jest uważany za idealny dla herbaty: ciepły i wilgotny przez większą część roku. Pozwala to na pięć zbiorów – od początku kwietnia do połowy października.

Prefektura Kioto

Mówi się, że region Uji jest źródłem japońskiej herbaty i jest historycznym obszarem produkcji. Uji produkuje wysokiej jakości Gyokuro, Matcha i Sencha.

Prefektura Fukuoka

Yame jest znanym obszarem produkcji Gyokuro i produkuje największą ilość jakości Gyokuro w Japonii. Obszar ten charakteryzuje się dobrze odwodnioną glebą i niskimi temperaturami. Smak jest bogaty, słodki i pełen aromatu.

Prefektura Kumamoto

Kumamoto jest dobrze znane ze swojej lekkiej, aromatycznej i delikatnie aromatyzowanej Sencha.

Prefektura Saga

Miasto Ureshino jest znane z wysokiej jakości Sencha oraz Kamairi-cha. Herbata Kamairi nie jest gotowana na parze jak większość japońskich herbat; zamiast tego jest palona. Ma mniej ściągający, orzeźwiający i łagodny smak.

Translate »