509 709 554 / 509 509 566 biuro@midoritea4me.pl
Zaznacz stronę

Herbata owocowa, czy mieszanka owocowa?

Herbat owocowych, a właściwie mieszanek owocowych nie należy mylić z czarnymi aromatyzowanymi herbatami, bądź z herbatami z dodatkiem owoców. W mieszankach owocowych nie ma herbaty, czyli liści rośliny z rodzaju Camellia. Po zaparzeniu mieszanki owocowej, tylko potocznie zwanej jako „herbata owocowa” uzyskujemy intensywny owocowy napar o pięknym kolorze.

Zalety owocowych mieszanek

Dobra herbata owocowa da nam niepowtarzalną szansę na uzupełnienie diety w witaminy. W zależności od składu takiej herbatki znajdują się w niej: witamina C, bioflawonoidy, beta karoten oraz witaminy z grupy B. Mieszanki owocowe zawierają zdecydowanie mniej związków drażniących dlatego mogą być spożywane właściwie bez ograniczeń. Nie zawiera również kofeiny więc bez przeszkód mogą pić ją dzieci.

Podstawą mieszanek owocowych jest przede wszystkim susz z owoców. Najpopularniejszym składnikiem herbat owocowych jest żurawina, owoce maliny i truskawki. Często dodawanym składnikiem jest też kwiat malwy sudańskiej, czyli hibiskusa. W naszym sklepie znajdziecie o wiele bardziej egzotyczne mieszanki, jak chociażby mieszanka wiśnia, kiwi, kokos, bądź Sweet Mango. W zdecydowanej większości nasze mieszanki nie zawierają sztucznych aromatów ani ulepszaczy, czy środków konserwujących. Dlatego możesz być pewien ich jakości.

Parzenie „herbaty owocowej”

Aby wydobyć cały smak, aromat i kolor z mieszanek owocowych należy je odpowiednio parzyć. Do filiżanki należy wsypać odpowiednią ilość suszu (zazwyczaj jedną łyżeczkę) i zalać wodą o temperaturze 95-100 stopni Celsjusza. Czas parzenia też jest zróżnicowany i zwykle wynosi 7-10 minut. Należy pamiętać, że po zaparzeniu należy usunąć susz z dzbanka, czy z filiżanki, ponieważ napar może stać się gorzki. Odpowiednio zaparzona mieszanka owocowa jest doskonała również na zimno!

Poznaj nasze propozycje wyjątkowych, egzotycznych kompozycji! Takich połączeń nie znajdziesz w markecie!

 

Translate »