Pesto z solą matcha
Mielenie surowych składników, takich jak zioła, sery i orzechy, do pasty, wywodzi się od starożytnego Rzymu, a Japończycy pokochali matchę już w XII wieku. Przepis na pesto z solą matcha łączy dwie potrawy, tworząc zdrową wersję popularnego dodatku do makaronu.
- 25 g liści bazylii (1 „doniczka”)
- 1-2 ząbki czosnku
- 35 g (3 łyżki) pestek słonecznika (można zrumienić je na suchej patelni, ale nie jest to konieczne)
- 20 g tartego parmezanu
- 70 ml lub więcej oliwy extra vergine (w zależności od wilgotności bazylii i parmezanu)
- sól matcha i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze tak aby składniki się połączyły i powstały małe drobinki składników, na koniec dodać sól matcha (matcha shio) i świeżo zmielony pieprz.
WSKAZÓWKI
Orzeszki piniowe, wchodzące w skład oryginalnego włoskiego pesto, mogą być również użyte do tego przepisu, ale można je z równie dobrym efektem zastąpić słonecznikiem lub orzechami nerkowca. Sprawdzą się też pestki dyni, orzechy włoskie, ale smak takiego pesto będzie nieco inny. Zamiast parmezanu można użyć grana padano, pecorino.
Sól matcha dostępna jest tutaj.