Czarki do herbaty

Czarki do herbaty

W Polsce herbatę pije się zazwyczaj w filiżankach, szklankach lub kubkach –  czarka do herbaty? Mało kto o niej słyszał. Są jednak takie kraje, w których równie mocno jak do  rodzaju pitej herbaty zwraca się uwagę właśnie na naczynie, z którego jest pita. Takim krajem jest Japonia. I to własnie czarka do herbaty jest wiodącym naczyniem, z którego herbatę się pije. Koneserzy herbat twierdzą, że herbata, którą pije się z czarki smakuje po prostu lepiej. Naczynie to ma wydobywać smak i najlżejsze nawet aromaty zawarte w tym napoju. Czarki do herbaty są w kulturze Japonii naprawdę istotnym, wręcz niezbędnym elementem, bez którego nie można sobie wyobrazić np. ceremonii parzenia herbaty. Herbatę parzymy w dzbanku, a potem rozlewamy do pustych czarek i pijemy małymi łykami.

Wyświetlanie 1–18 z 32 wyników

Translate »