Królowa Japonii w różnych odsłonach

Zielona herbata w Japonii ma wiele odmian Sencha, Genmaicha, Gyokuro, Houjicha i inne ale najbardziej japońska jest Matcha czyli sproszkowana zielona herbata która powstaje z zebranych i wysuszonych młodziutkich listków krzewu herbacianego, które to krzewy są wcześniej osłaniane na 3 tygodnie przed zbiorami specjalnymi matami. Dlaczego?

A dlatego, żeby matcha była bardziej zielona i maksymalnie pozbawiona goryczki.

Krzewy pozbawione słońca produkują jeszcze więcej zielonego barwnika a mniej teaniny czyli tego co jest odpowiedzialne za posmak goryczki w zielonej herbacie.

Matcha to tradycyjny napój Japończyków, pija się go zawsze i przy każdych okazjach.

Znana jest twórczość Japończyków jeśli chodzi o matchę a mianowicie dodają ją do wszystkiego czego się da.

Zielona herbata Matcha – herbata w proszku idealna w kuchni

Japończycy uwielbiają wszelkie słodycze z dodatkiem matcha. W naszym sklepie znajdziecie ich kilka polecamy np. pyszne maślane ciasteczka z matcha- rozpływają się w ustach https://midoritea4me.pl/produkt/ciasteczka-maslane-z-herbata-rozne-smaki/ lub też super smakujące migdały zatopione w białej czekoladzie z matcha doskonałe na prezent lub aby schrupać samemu https://midoritea4me.pl/produkt/migdaly-z-herbata-matcha/

Jeśli chcielibyście spróbowaćczegoś co jest typowo japońskie i jest z matcha to nie można pominąć cukierków przypominających nasze toffi również z matcha https://midoritea4me.pl/produkt/cukierki-z-zielona-herbata-uji-matcha-candy/ , dostępne również w wariancie w opakowaniu papierowym bardzo japońskim https://midoritea4me.pl/produkt/matcha-candy/

Ostatnio poszerzyliśmy naszą ofertę ze słodyczami o pyszne czekolady z których jedna jest też z matcha. Ma piękny zielony kolor a smakuje bosko https://midoritea4me.pl/produkt/czekolada-z-herbata/ .

W Japonii i nie tylko ale tam szczególnie robi furorę matcha cappuccino jako alternatywa dla ludzi nie lubiących lub nie mogących pić kawy. Smakuje rewelacyjnie i na naszym blogu znajdziecie przepis jak ją zrobić w warunkach domowych.

Ale matcha dla Japonii to przede wszystkim dobro narodowe i należy do niego podchodzić z należytym szacunkiem. Dlatego Japończycy do przygotowania matcha podchodzą z takim pietyzmem.

Ceremonia parzenia herbaty

CEREMONIA PARZENIA HERBATY, JAPOŃSKA CEREMONIA PARZENIA HERBATY, MATCHA, MATCHA SKLEP, SKLEP Z MATCHĄ, SPROSZKOWANA HERBATA, MATCHA JAK PARZYĆ

Ceremonia  parzenia herbaty matcha to niemalże jak modlitwa. Wymaga odpowiedniej oprawy, niezbędnych akcesoriów takich jak odpowiednia miseczka Chawan, miotełka do roztrzepania matcha czyli Chasen, podstawka pod miotełkę Chasen zwana Kusenaoshi i bambusowa łopatka do nabrania odpowiedniej ilości mproszku matcha  Chashaku. Ale najważniejsza jest w tym wszystkim odpowiedniej jakości matcha. Do tradycyjnej ceremonii matcha używa się tylko najlepszej matcha, znajdziecie jej dużo na naszej stronie https://midoritea4me.pl/produkt/matcha-★★★★★★★/ 

https://midoritea4me.pl/produkt/herbata-zielona-matcha-★★★★★★★★/

https://midoritea4me.pl/produkt/zielona-herbata-matcha-pinnacle-★★★★★★★★/

jest też kilka innych, które z powodzeniem może użyć zaczynający swoją przygodę z matcha, nie są one tak wyrafinowane, ale są jak najbardziej nadające się do tradycyjnej ceremonii przyrządzania matcha https://midoritea4me.pl/produkt/zielona-herbata-matcha-usucha-★★★★★/

Chińska matcha a japońska matcha – różnice

Nie polecamy używać natomiast chińskiej matcha. Jest dostępna na rynku i próbuje konkurować z prawdziwą japońską matchą przede wszystkim pod względem ceny. Jednak każdy kto choć raz spróbował wypić prawdziwą japońską matcha nigdy nie zadowoli się substytutem z Chin.

Dobra, japońska matcha urzeka swym jadeitowo-zielonym kolorem. Jest jak świeżo zerwana trawa, jej zapach jest świeży i rześki, a smak kremowy, lekko orzechowy. Pozostawia przyjemny posmak na języku.

Chińskie matcha mają zupełnie inny kolor. Lekko zielono-brązowy, nie nadają się do ceremonii matcha, a już zapewne nie nadają się do wyrobu słodyczy.

A jeśli jesteśmy przy słodyczach to nie wspominałam o jeszcze jednych znanych i lubianych w Japonii a mianowicie o lodach.

Na samą myśl rozpływam się we wspomnieniach. Byłam w miejscu, jakich w Japonii mnóstwo. malutki lokalik a w nim herbaty, słodycze, akcesoria, ceramika japońska i malutka piekarnia z własnymi wypiekami. Ale to miejsce według ludzi lokalnych słynie przede wszystkim z przepysznych lodów z matcha. Lody typ włoski, kremowe, puszyste i niebosko zielone. Nigdy potem nie jadłam takich pysznych, były w nich zapewne takie proporcje, które stworzyły prawdziwą symfonię smaku.

CEREMONIA PARZENIA HERBATY, JAPOŃSKA CEREMONIA PARZENIA HERBATY, MATCHA, MATCHA SKLEP, SKLEP Z MATCHĄ, SPROSZKOWANA HERBATA, MATCHA JAK PARZYĆ

Przepis na prawdziwe lody matcha znajdziecie też na naszym blogu https://midoritea4me.pl/lody-matcha/