Lody Matcha

Składniki:

1 szklanka mleka

2 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36% najlepiej w kubku nie w kartoniku

5 żółtek

½ szklanki cukru

szczypta soli

1 ½ łyżki matcha

Sposób przygotowania:

Mleko i śmietanę rozgrzewam w garnku na parze.

Podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania.

W tym samym czasie jajka z cukrem ukręcam na gładką masę, kiedy jajka są już utarte na kogiel mogiel, dodaję matcha i miksuję tak, aby nie było grudek.

Dodaję szczyptę soli.

Powoli, stopniowo dodaję rozgrzane mleko ze śmietaną do utartych jaj z cukrem.

Przelewam masę z powrotem do garnka i podgrzewam, ale pilnuję, aby nie dopuścić do zagotowania się masy.

Lekko zgęstniałą masę zestawiam do ostygnięcia.

Zimną masę wyrabiam w maszynce do lodów aż do uzyskania konsystencji dość zmarzniętych lodów.

Przekładam do pojemników i wstawiam do zamrażarki na kilka godzin aż do pełnego zamrożenia.

Podaję z listkiem mięty.

Smacznego!

ciastka i lody z zieloną herbatą 057 ciastka i lody z zieloną herbatą 058 ciastka i lody z zieloną herbatą 059 ciastka i lody z zieloną herbatą 060 ciastka i lody z zieloną herbatą 061 ciastka i lody z zieloną herbatą 066 ciastka i lody z zieloną herbatą 065

Translate »