Trufle Matcha

Herbaciane trufle matcha to oryginalny deser przygotowany z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Spróbuj koniecznie!

 

Składniki:

  • Nadzienie:
    • 1 szklanka masła kokosowego
    • 1 1/2 łyżka stołowa proszku matcha
    • 2 łyżka stołowa syropu klonowego
  • Czekoladowa warstwa:
    • 1 szklanka czekoladowych czipsów
    • 2 łyżki stołowe mleka migdałowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w robocie kuchennym – do uzyskania gładkiej masy.
  2. Masę zroluj w kuleczki i wsadź do lodówki, żeby stężały (ok. 10 minut).
  3. Podgrzej czekoladę, umieszczając szklankę z nią nad wrzącą wodą.
  4. Dodaj do szklanki z czekoladą mleko migdałowe.
  5. Gdy już czekolada i mleko się rozpuszczą, możesz w nich obtoczyć przygotowane wcześniej kulki (użyj dwóch widelców, aby to zrobić).
  6. Gdy już obtoczysz je w czekoladzie, wsadź je do lodówki, żeby stężały (1-2 godziny).
  7. Możesz jeść!

 

 

 

 

Przepis oraz zdjęcie zaczerpnięto ze strony: http://mywholefoodlife.com/2014/06/13/matcha-truffles/