Sernik MATCHA
Składniki na spód (sernik matcha):
- 120 g ciastek kokosowych
30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego - Ciastka, masło i zmiksować w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kokosowej 22% lub gęstego mleka kokosowego*
- 1 łyżka zielonej herbaty matcha (proszku)
- 110 g cukru pudru
- 20 g żelatyny w proszku (5 łyżeczek) lub 5 listków żelatyny
- 60 ml wody
- skórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśnięty
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
2. Śmietankę kokosową przełożyć do małego garnuszka, podgrzać, niekoniecznie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać, najlepiej zmiksować blenderem – mieszanka powinna być gładka, bezgrudkowa, pięknie zielona. Do jeszcze ciepłej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
3. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować. Na sam koniec dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.
4. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Na wierzch:
- 50 g białej czekolady
- pół łyżeczki herbaty matcha (proszku)
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z zieloną herbatą. Wymieszać do otrzymania gładkiego, zielonego koloru czekolady.
- Przygotować czekoladowe rurki. Płynną czekoladę rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy czekolada zastygnie, ale jednocześnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formować rurki z czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać czekoladę z blaszki lub blatu.
- Rurki wyłożyć na stężały sernik. Podawać z truskawkami.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki: http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-limonka—matcha