Panna Cotta z herbatą MATCHA

Składniki:

  • 3 listki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 2 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego (koniecznie jasny i delikatny)
  • 1 łyżka zielonej herbaty w proszku matcha
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny

 

Wskazówki:

1. Listki żelatyny zalej zimną wodą i zostaw w niej na 5 minut.

2. Mleko wymieszaj ze śmietaną i lekko podgrzej. Odsącz listki żelatyny i dodaj je do ciepłego mleka, mieszając do czasu rozpuszczenia żelatyny. Dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.

3. Masę przelej do naczynek (lub jednego dużego) i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aż masa stężeje.

Gotowe do jedzenia!

 

 

 

 

Przepis pochodzi ze strony: http://whiteplate.com/2008/11/panna-cotta-z-zielona-herbata-matcha-i-okruszkami-cytryny/