Matcha Mafinki
Składniki na 12 sztuk
• 1 i ½ szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli
• 1i 1/2 łyżki stołowej proszku matcha
• ½ szklanki niesolonego masła
• 2 duże jajka
• ½ szklanki pełnego mleka
• ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
• dżem truskawkowy

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180C. Przygotuj foremki na mafinki.
2. W misce wymieszaj mikserem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i proszek matcha, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj masło i mieszaj dalej.
3. W oddzielnej misce ubij razem jajka, mleko oraz wanilię, a następnie dodaj je do suchych składników i dokładnie razem wymieszaj.
4. Napełnij każdą foremkę w 2/3 przygotowaną masą.
5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 17-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
6. Gotowe mafinki odstaw na bok do ostygnięcia – napełnij je dżemem truskawkowym za pomocą rożka cukierniczego, szprycy lub dużej strzykawki.

Krem truskawkowy
Składniki:
2 białka z dużych jajek
½ szklanki + 2 łyżki stołowe cukru
1 ½ osełki masła (niesłodzonego, pokrojonego w małe cząstki)
¾ szklanki świeżych, utartych truskawek

Przygotowanie:
1. Zmiksuj razem białka oraz cukier nad garnkiem z wrzącą wodą – gdy mikstura osiągnie około 70C, przestań mieszać.
2. Miksuj przez kolejne 5 minut na średniej prędkości, ale już nie nad miską z wrzącą wodą. Zwiększ prędkość i mieszaj kolejne 6 minut. Zmniejsz prędkość do średniej i dodawaj masło, po jednym kawałeczku.
3. Dodaj zmiksowane truskawki i zmieszaj wszystko na gładko (ok. 3-5 minut).
4. Użyj kremu na przygotowanych wcześniej i wystudzonych mafinki!

Przepis oraz zdjęcie zaczerpnięto ze strony:
http://www.sweetestkitchen.com/2009/06/matcha-strawberry-cupcakes/matchastrawberrycupcakes2