Opis
Herbata oolong
Four Seasons Spring Gourmet Oolong
Herbata tajwańska Four Seasons Spring Gourmet Oolong produkowana jest z herbacianych liści poddanych oksydacji tylko w niewielkim stopniu. Dzięki temu, że proces ten jest dużo krótszy niż w przypadku innych czarnych herbat, oolong posiada roślinną świeżość charakterystyczną dla herbat zielonych.
Four Seasons Spring Newby jest wytwarzana z liści krzewu odmiany Si Ji Chun. Rosną one w surowym klimacie gór Mu Zha w północnej części Tajwanu. Delikatnie oksydowany, a następnie poddawany połowicznej fermentacji daje jasnożółty napar o wyraźnie kremowym posmaku, kwiatowym aromacie i długotrwałym finiszu. Można ją parzyć dwukrotnie.
Aby dobrze zaparzyć zalej susz wodą o temperaturze 80-90°C (5 g na 200 ml wody) i pozostaw do zaparzenia na 3-4 minuty.
Poznaj inne herbaty z kolekcji Gourmet: