WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY
Zielona herbata oferuje szereg wyjątkowych doznań smakowych, w tym cierpkość, gorycz i pełny smak. Zielona herbata zawiera również dużą liczbę elementów, które uważa się za korzystne dla ludzkiego zdrowia. Składniki te mają szeroką gamę efektów, co sprawia, że właściwości zielonej herbaty naprawdę są nie do przecenienia.
Główne składniki i korzyści zdrowotne zielonej herbaty
Składniki | Wpływ na zdrowie | |
Katechiny (składnik, który powoduje cierpkość w herbacie) |
Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Redukują tkankę tłuszczową. Regulują ciśnienie krwi. Działają antynowotworowo. Doskonałe przeciwutleniacze.Działają przeciwgrypowo. Obniżają poziom cukru we krwi. Zapobiegają próchnicy zębów, efekt przeciwbakteryjny. Niweluja nieprzyjemny zapach z ust (skutek dezodorujący). |
|
Kafeina (składnik, który powoduje gorzkość w herbacie) | Zwiększa czujność (zmniejsza zmęczenie i senność). Zwiększa wytrzymałość. Zapobiega skutkom nadmiernego spożycia alkoholu (zmniejsza kaca). Łagodne działanie moczopędne. | |
Teanina (składnik, który powoduje głębokość w herbacie) | Chroni komórki neuronów. Powoduje efekt relaksu (promuje produkcję fal alfa w mózgu). Obniża ciśnienie krwi. | |
Witaminy | Witamina C | Utrzymuje zdrową kondycję skóry i błon śluzowych (tworzenie kolagenu). Doskonały przeciwutleniacz. |
Witamina B2 | Utrzymuje zdrową kondycję skóry i błon śluzowych. | |
Kwas foliowy | Profilaktyka wad cewy nerwowej u płodu (NTD). Zapobiega miażdżycy. | |
Beta-karoten | Poprawia wzrok opóźnia starzenie się oczu. | |
Witamina E | Przeciwutleniacz. | |
Saoininy | Obniżają ciśnienie krwi. Działają przeciwgrypowo. | |
Fluor | Profilaktyka próchnicy zębów. | |
Kwas y-aminomasłowy | Obniża ciśnienie krwi. | |
Minerały (potas, wapń, fosfor, magnez, itp.) | Regulatory biologiczne. | |
Chlorofile | Efekt dezodoryzacji. |