509 709 554 / 509 509 566 biuro@midoritea4me.pl
Zaznacz stronę

Zielony tort MATCHA

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki herbaty matcha (proszku)*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Dodać przesianą herbatę, cały czas ubijając. Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
  2. Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm (piekłam w formie o średnicy 20 cm i wyskości 7,5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  3. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
  4. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Krem z białej czekolady:

  • 450 g białej czekolady, posiekanej
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  1. Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
  2. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu.

Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.

Dodatkowo:
  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić)
  • 1 łyżka herbaty matcha do oprószenia
  • pół szklanki ponczu: wódka wymieszana z zieloną herbatą pół na pół lub tylko herbata w wersji bezalkoholowej

 

Wskazówki:
  1. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Naponczować i posmarować grubą warstwą kremu z białej czekolady, w krem powtykać maliny. Przykryć kolejnym blatem biszkoptowym. I znów – nasączyć biszkopt, posmarować grubą warstwą kremu, w który powtykać maliny, większe łamiąc na cząstki. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i go nasączyć. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem z białej czekolady.
  2. Schłodzić (minimum kilka godzin przed podaniem) i przechowywać w lodówce. Przed samym podaniem oprószyć herbatą matcha, przez sitko.

 

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki: http://www.mojewypieki.com/przepis/zielony-tort-matcha-z-malinami

Translate »