Żeliwny dzbanek do herbaty instrukcja użytkowania
Pierwszy żeliwny dzbanek został wykonany w starożytnych Chinach. Niedługo potem tradycja parzenia herbaty w żeliwnych czajniczkach dotarła do Japonii i tam technologia ich produkcji została ulepszona. Poprzez specjalne zabiegi, zanieczyszczenia zawarte w żeliwie są z niego usuwane podczas procesu produkcyjnego. Następnie nakładana jest powłoka z czarnej emalii, aby zapobiec rozwojowi rdzy. Podczas gotowania wody w żeliwnym czajniczku pewne ilości żelaza wytrącają się z żeliwa co zapewnia naszemu organizmowi dodatkową suplementację tego pierwiastka.
Instrukcja użycia:
- Przed pierwszym użyciem zagotuj w czajniczku wodę i wylej ją
- Po każdym użyciu wycieraj czajniczek do sucha
- Zalecamy, abyś nie pozostawiał w czajniczku herbaty na noc
- Żeliwne czajniczki przechowuj w suchym, chłodnym miejscu
W mało prawdopodobnym przypadku pojawienia się rdzy, czajnik może być nadal używany. Po oczyszczeniu zardzewiałego obszaru miękką szczotką lub gąbką, zagotuj w czajniczku herbatę. Kwas garbnikowy pochodzący z herbaty naturalnie reaguje z żelazem tworząc czarną plombę pokrywając zardzewiały obszar, zapobiega to też ponownemu pojawieniu się rdzy w tym miejscu. Rdza pojawiająca się na żeliwnym czajniczku jest nietoksyczna, więc będzie on nadal bezpieczny w użyciu.