Tort Matcha Mojito
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki herbaty Matcha
Krem miętowy:
- 200 ml mleka
- 100 g białego cukru
- 3 żółtka
- Laska wanilii
- 1 szklanka świeżej mięty (nieugniecionej)
- 200 ml śmietany 30 lub 36%
- 10 g żelatyny
Krem mascarpone:
- 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 400 g serka mascarpone
Syrop limonkowy:
- 125 ml wody
- 125 g cukru
- Sok wyciśnięty z 4-5 limonek
- Limonka pokrojona w plastry
Sposób przyrządzenia:
Biszkopt:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Całe jajka utrzyj z cukrem. Uzyskana masa musi być jasna i pulchna. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną przez sito i dodaj do otrzymanej masy. Dodaj zieloną herbatę Matcha. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką i przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz ok 45 min. Gdy biszkopt ostygnie wyjmij go z formy i podziel na 3-4 blaty.
Syrop:
Zagotuj wodę z cukrem, plastrami limonki i sokiem. Przecedź i ostudź.
Krem mascarpone:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodać cukier i cukier wanilinowy pod koniec ubijania, następnie stopniowo, po łyżce dodawać serek mascarpone.
Tak przygotowane odstawić do lodówki i zająć się przygotowaniem kremu miętowego
Krem miętowy:
Mleko, cukier trzcinowy, żółtka, laskę wanilii (przekrojoną, bez ziarenek) i miętę zmiksuj w kąpieli wodnej (woda nie może przekroczyć 85°C). Przez sitko, przykryj i odstaw do ostygnięcia.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę lekko ubij (nie na sztywno). Ciepłą żelatynę rozmieszaj z 1-2 łyżkami ostygniętego kremu. Wymieszaj dokładnie. Dodaj śmietanę. Ubijaj do uzyskania gęstego musu.
Na paterze ułóż pierwszy blat biszkopta. Nasącz go syropem limonkowym, posmaruj kremem mascarpone. Tak samo ułóż kolejne blaty. Na wierzch i boki użyj kremu miętowego. Wstaw tort do lodówki, najlepiej na noc.. Udekoruj limonką i listkami mięty i startą skórką z limonki( zetrzyj ją na tarce nim wyciśniesz sok z limonki)
Tort Matcha, Tort Mojito, Zielony Tort