Sól Matcha, czyli herbaciana sól machta shio
Japońska zielona herbata Matcha posiada multum różnorodnych zastosowań kulinarnych, obecnie mało kto rozumie ją jedynie jako składnik tradycyjnego napoju. Matcha jest tak dobrym dodatkiem głównie dzięki swojej wyjątkowej właściwości jaką jest łatwość rozpuszczania w gorącej jak i zimnej wodzie, dzięki temu możemy ją wykorzystać jako składnik gorących, ogrzewających napoi jak i letnich orzeźwiających.Jednakże zastosowanie matchy nie kończy się jedynie na napojach, zastosowanie znajduje ona również przy pieczeniu, smażeniu czy gotowaniu. Jednym z ciekawszych sposobów jest wykorzystanie jej jako przyprawy a konkretniej mówiąc jako dodatku do soli. Sól z dodatkiem zielonej herbaty nosi nazwę ,,matcha shio” co w wolnym tłumaczeniu możemy przetłumaczyć jako ,,sól z zielonej herbaty”.
Taka sól znajdzie zastosowanie w wielu daniach a jej wielkim atutem jest łatwość przygotowania, do sporządzenia ,,matcha shio” potrzebne będą:
1) 1 łyżka soli
2) 1/2 łyżki zielonej herbaty matcha w proszku
Następnie jedynie mieszamy składniki i gotowe! Podane proporcje nie są jedynymi właściwymi i możemy je dostosowywać do osobistych preferencji.
Sól Matcha kupisz również tutaj.