Panna Cotta z herbatą MATCHA
Składniki:
- 3 listki żelatyny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany 36%
- 2 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego (koniecznie jasny i delikatny)
- 1 łyżka zielonej herbaty w proszku matcha
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
Wskazówki:
1. Listki żelatyny zalej zimną wodą i zostaw w niej na 5 minut.
2. Mleko wymieszaj ze śmietaną i lekko podgrzej. Odsącz listki żelatyny i dodaj je do ciepłego mleka, mieszając do czasu rozpuszczenia żelatyny. Dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.
3. Masę przelej do naczynek (lub jednego dużego) i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aż masa stężeje.
Gotowe do jedzenia!
Przepis pochodzi ze strony: http://whiteplate.com/2008/11/panna-cotta-z-zielona-herbata-matcha-i-okruszkami-cytryny\