Mrożona malinowa lemoniada z zieloną herbatą
Mrożona malinowa lemoniada z zieloną herbatą, składniki:
• 4 szklanki wody
• 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
• 1/2 szklanki cukru w granulkach
• miąższ z 1 limonki
• 1/2 szklanka świeżego soku z limonki (ok. 4 – 6 limonek, w zależności od wielkości/soczystości)
• plasterki limonki i mrożone maliny dla dekoracji (opcjonalnie)
Wskazówki:
1. Do rondelka włóż wodę, maliny, cukier oraz miąższ limonki i zagotuj je na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, co potrwa ok. minuty, a potem zestaw rondelek.
2. Dodaj torebki z zieloną herbatą i trzymaj je przez dokładnie jedną minutę, a następnie je wyjmij.
3. Pozwól całości odstać 10 minut.
4. Przepuść przez cedzak o drobnych oczkach. Pozbądź się wszelkich ciał stałych, a następnie pozwól mieszance schłodzić się w pokojowej temperaturze, przez ok. 20 minut. Dodaj świeży sok z limonek. Wrzuć lód do szklanek i wlej lemoniadę. Można podawać razem z plasterkami limonki i mrożonymi malinami!
Oryginalny przepis i zdjęcia pochodzą ze strony: http://www.kitchentreaty.com/iced-raspberry-green-tea-limeade/