Matcha roll cake
Składniki na ciasto Matcha roll cake:
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka matcha (zielona herbaty w proszku)
- 80 g mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła, roztopionego
Wskazówki:
1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę i dodaj do niej przesianą wcześniej mąkę i matcha.
2. Dodaj wystudzone masło i mleko, wszystko zmieszaj i wylej do przygotowanej blaszki (np. 35×20 , wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem).
3. Piecz przez 15 min w 180 C.
Nadzienie:
200g ubitej śmietany z wanilią i odrobiną cukru wymieszaj z pokrojonym w kostkę mango, wyłóż na schłodzony biszkoptowy placek i zroluj (podobnie jak Swiss roll). Schłodź.
Ciesz się smakiem tego fantastycznego deseru w rodzinnym gronie!
Oryginalny przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2009/01/masz-zielone.html