Matcha Lemon Curd
Składniki na ok. 250ml:
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 110g cukru
- 70g masła
- 1 łyżeczka proszku matcha
Sposób przygotowania:
- Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
- Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
- Do garnka należy wlać trochę wody, ale tyle, aby nie dotykała dna miski(po jej nałożeniu na garnek. Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
- Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.
- Dodajemy łyżkę proszku matcha.
- Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
- Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.
Doskonalą zieloną herbatę Matcha do gotowania znajdziecie tutaj.