Yerba Mate co to jest?

Yerba Mate to napój przyrządzany z zielonych części rośliny o nazwie ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis). Nazwę (Ilex paraguarensis) tej roślinie nadał francuski botanik Auguste de Saint Hilaire w 1822 roku. Jest to wiecznie zielone drzewo, które osiąga nawet do 15 m wysokości! Jego występowanie ogranicza się do bardzo niewielkiego obszaru pomiędzy Oceanem Atlantyckim a rzeką Paraguay (Argentyna, Paragwaj,  Brazylia, Urugwaj).

Zwyczajowo, napar z tej rośliny nazywamy herbata yerba, co z prawdą ma niewiele wspólnego. Herbata to napar z rośliny o nazwie Camellia sinensis, natomiast Yerba Mate to po prostu napar z ostrokrzewu paragwajskiego.

Od herbaty różni ją nie tylko smak i zapach, skład chemiczny a co za tym idzie i jej oddziaływanie na ludzki organizm, ale też sposób przyrządzania Yerba Mate jest zupełnie inny.

Yerba Mate właściwości:

Mieszkańcy Ameryki Południowej doskonale znają i cenią właściwości prozdrowotne Yerba Mate.

Napar ten:

– pobudza,

– likwiduje objawy zmęczenia,

– polepsza nasze samopoczucie,

– pozytywnie wpływa na proces przemiany materii,

– reguluje ciśnienie,

– zwiększa odporność,

– oczyszcza o odżywia organizm,

– nie pozostawia osadu na zębach i nie wypłukuje magnezu

– ma właściwości antyoksydacyjne

– działa przeciwzapalnie

– wzbogaca nasz organizm w makroelementy – magnez, potas, fosfor; mikroelementy – mangan, cynk, miedź, chrom, krzem; witaminy – A, B1, B2, C, E, PP, H.

Jak zrobić Yerba Mate

Do tradycyjnego sporządzenia Yerba Mate niezbędne są: tykwa i bombilla. Warunkiem dobrze zaparzonej Yerby jest użycie wody o odpowiedniej temperaturze tj. 70-80°C. Do tykwy wsypujemy susz – od 1/2 do 2/3 jej objętości. Dla osób, które piją Yerbę po raz pierwszy zalecamy użycie mniejszej ilości suszu (ok. 3 łyżeczek). Następnie zakrywamy tykwę dłonią i kilkukrotnie odwracamy ją do góry dnem, aby najdrobniejsze pyłki Yerby opadły na samo dno. Ma to ogromne znaczenie przy piciu Yerby. Delikatnie odwracamy tykwę do poziomu 45° i między ściankę tykwy a susz wkładamy bombillę. Nie mieszamy nią suszu(!). Odstawiamy tykwę na stół a susz zalewamy wodą, kierując jej strumień na szczelinę pomiędzy suszem a ścianką naczynia. Parzymy od 3-5 minut. Im krócej parzymy Yerbę tym delikatniejszy i mniej gorzki jest jej napar. Kiedy woda wsiąknie w susz możemy dolać jej jeszcze trochę (mieszkańcy Ameryki Południowej wierzą, że pierwszy łyk Yerba Mate wypija św. Tomasz). Napar pijemy przez bombillę. Ten sam susz możemy zalewać kilka razy, aż straci swój smak.

 

EnglishDeutschPolskiРусский