509 709 554 / 509 509 566 biuro@midoritea4me.pl
Zaznacz stronę

Ciasto czekoladowe z herbatą matcha

Matcha ma wiele zastosowań jak już niejednokrotnie pisaliśmy. Można ją pić na ciepło, na zimno, jako frappuccino ale również jako super wyrafinowany dodatek lub w roli głównej do ciast i deserów.
Dziś wykonaliśmy dla Was przepyszne ciasto czekoladowe z matcha.
Rewelacja dla podniebienia i uciecha dla naszych oczu.                                                                                                            Ciasto czekoladowe z herbatą matcha:

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 240 g masła
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
• 4 duże jajka
• pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
• ¾ szklanki mleka
• 4 łyżki kakao
• 2,5- 3 łyżek herbaty matcha*

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Na niskich obrotach miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować.
Nadal na małych obrotach miksera dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej części dodać przesiane kakao, do drugiej – herbatę matcha. Wymieszać do połączenia.
Formę o wymiarach 25 x 11 cm (lub krótszą) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nakładać na zmianę to zieloną to kakaową masę. Po wyłożeniu, patyczkiem do szaszłyków zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i ewentualnie udekorować polewą z matchą lub czekoladową

czekoladowe ciasto, czekoladowe ciasto matcha, ciasto z zieloną herbatą czekoladowe ciasto, czekoladowe ciasto matcha, ciasto z zieloną herbatą

 

Translate »