Ciasteczka matcha z migdałami
Składniki:
- 1/2 szklanki miękkiego, niesolonego masła
- 1/2 szklanki cukru-pudru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka stołowa proszku matcha
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
Wskazówki:
- Przesiej przez sitko o drobnych oczkach mąkę, proszek matcha i sól.
- Za pomocą miksera, przy średniej prędkości, utrzyj masło i cukier-puder aż będą puszyste.
- Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj po 1 łyżce stołowej przesianych wcześniej składników do momentu, aż powstanie masa o konsystencji ciasta.
- Dodaj płatki migdałów w trzech rzutach I zatrzymaj mikser, gdy wszystko harmonijnie się połączy.
- Umieśc ciasto na długiej na 22-cale plastikowej folii. Zwiń ciasto i uformuj gruby na 1 ½ cala wałek. Owiń ten wałek ciasta plastikową folią i włóż do zamrażarki na 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 325 stopni Fahrenheita. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki. Użyj bardzo ostrego noża, aby pokroić ciasto na kawałki grubuści ¼ cala. Tak pokrojone kawałki rozłóż na blasze w 2-calowych odstępach.
- Piecz je przez 14-16 minut, a następnie odstaw gdzieś, aby wystygły.
Gotowe! Możesz teraz ze smakiem zajadać się pysznymi i zdrowymi ciasteczkami.
Oryginalny przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: http://rasamalaysia.com/matcha-cookies/2/