509 709 554 / 509 509 566 biuro@midoritea4me.pl
Zaznacz stronę

Parzenie herbaty

„Li Czy-Laj, poeta epoki Sung, ze smutkiem wymienia trzy rzeczy najbardziej godne ubolewania, a to: zaprzepaszczenie obiecujących młodzieńczych talentów przez błędne wychowanie, pohańbienie wspaniałego malarstwa przez wulgarny zachwyt oraz marnotrawstwo doskonałej herbaty przez nieumiejętne zabiegi”

Kazuō Okakura, „Księga herbaty”, przeł. Maria Kwiecińska, wyd. PIW, 1987, s. 11.

Przepis na pyszną herbatę

Zielona herbata zawiera w sobie naturalną gorycz, a zarazem słodkość i aromat. W zależności od temperatury wody, której użyjemy do zaparzenia naszej herbaty, możemy zaakcentować w niej albo ową gorycz albo słodycz.

Źródłem goryczy w zielonej herbacie jest substancja nosząca nazwę „tanina”, która łatwo rozpuszcza się w wodzie o temperaturze bliskiej 100 stopni. Oznacza to, że im cieplejsza woda zostanie użyta, tym herbata będzie bardziej cierpka. Jeśli chcemy, aby miała ona jednak słodkawy smak i aromat, musimy zaparzyć ją w wodzie o zalecanej temperaturze. Poniżej przedstawiamy sposoby parzenia poszczególnych zielonych herbat.

Zapraszamy do lektury!

Sencha 煎茶

SENCHA dla 2 osób
1. Wsyp 4g Sencha do czajniczka (ok. 2 małe łyżeczki).

2. Wlej wrzącą wodę do filiżanki, aby obniżyć jej temperaturę o 10-20 °C. Optymalna temperatura do zaparzenia Sencha to 80 °C. Wlanie wody do filiżanki na tym etapie powala na jej rozgrzanie oraz ustalenia odpowiedniej ilości wody, która ma zostać wlana do czajniczka.

3. Przelej wodę z filiżanki do czajnika. Poczekaj od 40 do 60 sekund.

4. Rozlej herbatę równomiernie do dwóch filiżanek, wlewając ją jednak po trochu. Upewnij się, że w czajniczku nie została ani kropla płynu.

*Ważne jest, aby wlać najpierw niewielką ilość herbaty do pierwszej filiżanki, a następnie dokładnie taką samą (niewielką) ilość do drugiej filiżanki i kontynuować w ten sposób rozlewanie herbaty. W ten sposób końcówka herbaty, która ma mocniejszy smak, zostanie równo podzielona na obie filiżanki. Gdy zaparzamy herbatę po raz drugi, to należy obniżyć temperaturę wodę i skrócić czas oczekiwania.

Gyokuro 玉露

GYOKURO dla 2 osób

Aby uzyskać pełny smak Gyokuro, należy parzyć liście w wodzie o niskiej temperaturze przez dłuższy czas

1. Wlej wrzącą wodę do filiżanek, a następnie przelej ją z filiżanek do czajniczka. Wlej wodę z czajniczka z powrotem do filiżanek – powoduje to, że temperatura wody spada do 50 – 60 stopni (60 stopni to optymalna temperatura parzenia tej herbaty).

2. Wsyp 6-7 g Gyokuro do czajniczka (ok. 3-4 łyżeczek).

3. Wlej wodę z filiżanek do czajnika. Poczekaj 2 minuty.

4. Rozlej herbatę równomiernie, jednocześnie rozlewając ją po trochu do obu filiżanek. Pamiętaj, aby w czajniczku nie została ani jedna kropla naparu.

 

*Ważne jest, aby wlać najpierw niewielką ilość herbaty do pierwszej filiżanki, a następnie dokładnie taką samą (niewielką) ilość do drugiej filiżanki i kontynuować w ten sposób rozlewanie herbaty. W ten sposób końcówka herbaty, która ma mocniejszy smak, zostanie równo podzielona na obie filiżanki.

Genmaicha 玄米茶

GENMAICHA dla 2 osób

Genmaicha posiada niewielką ilość goryczy – prowadzi to do tego, że nawet jeśli parzymy ją w wysokiej temperaturze, to nie będzie ona zbyt cierpka. Wysoka temperatura wody pozwala też wydobyć z tej herbaty specyficzny i mocny aromat.

1. Wsyp 5g Genmaicha (ok. 3 łyżeczek) do czajniczka.

2. Wlej wrzącą woda do czajniczka – jej optymalna temperatura to 95 stopni.

3. Poczekaj ok. 30 sekund. Jeżeli wolisz jednak mocniejszy smak, możesz poczekać kilka sekund dłużej.

4. Rozlej herbatę równomiernie do obu filiżanek, w niewielkich ilościach. Upewnij się, że w czajniczku nie została żadna kropla cennego naparu.

 

*Ważne jest, aby wlać najpierw niewielką ilość herbaty do pierwszej filiżanki, a następnie dokładnie taką samą (niewielką) ilość do drugiej filiżanki i kontynuować w ten sposób rozlewanie herbaty. W ten sposób końcówka herbaty, która ma mocniejszy smak, zostanie równo podzielona na obie filiżanki.

Hojicha ほうじ茶

HOJICHA dla 2 osób

Hojicha, podobnie jak Genmaicha, posiada niewielką ilość goryczy – prowadzi to do tego, że nawet jeśli parzymy ją w wysokiej temperaturze, to nie będzie ona zbyt cierpka. Wysoka temperatura wody pozwala też wydobyć z tej herbaty specyficzny i mocny aromat.

1. Wsyp 3g Hojicha (ok. 2 łyżeczek) do czajniczka.

2. Wlej wrzącą woda do czajniczka – jej optymalna temperatura to 95 stopni.

3. Poczekaj ok. 30 sekund. Jeżeli wolisz jednak mocniejszy smak, możesz poczekać kilka sekund dłużej.

4. Rozlej herbatę równomiernie do obu filiżanek, w niewielkich ilościach. Upewnij się, że w czajniczku nie została żadna kropla cennego naparu.

 

*Ważne jest, aby wlać najpierw niewielką ilość herbaty do pierwszej filiżanki, a następnie dokładnie taką samą (niewielką) ilość do drugiej filiżanki i kontynuować w ten sposób rozlewanie herbaty. W ten sposób końcówka herbaty, która ma mocniejszy smak, zostanie równo podzielona na obie filiżanki.

Matcha 抹茶

Poprawne przygotowanie czarki matcha według Damiana Pytlika, członka Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke Tankōkai Sunshinkai 裏千家淡交会ワルシャワ寸心協会

Aby przygotować czarkę matcha najpierw ogrzewamy naczynie gorącą, ale nie wrzącą wodą – idealnie temperatura powinna wynosić 70-80 stopni Celsjusza. Od razu możemy też na chwilę włożyć do czarki chasen, pędzel do utrzepywania herbaty, aby pod wpływem gorącej wody stał się bardziej elastyczny. Następnie wylewamy wodę, wycieramy dokładnie czarkę, i wsypujemy do niej ok. 2 gramy proszku. Zalewamy je wodą do 1/3 wysokości czarki (ok. 70 ml) i utrzepujemy poruszając chasenem w linii prostej od siebie i do siebie, do momentu, kiedy powierzchnia pokryje się puszystą pianą. Herbatę matcha pije się od razu po przygotowaniu, dlatego herbaciane słodycze zjada się tuż przed wypiciem, tak, aby równocześnie posmakować słodyczy i goryczy – pełnię smaków ludzkiego życia.

Pan Damian podzielił się z nami również uwagami dotyczącymi przechowywania matcha:

Puszkę z herbatą matcha powinno przechowywać się lodówce lub zamrażarce, podobnie jak w przypadku kawy; dzięki temu proszek na dłużej zachowa świeżość i swój wyjątkowy aromat. (Puszkę można zamknąć w plastikowej torebce, dzięki czemu nie będzie zamarzać.)

Tak przygotowana matcha z pewnością zachwyci swym smakiem i aromatem zarówno herbacianego konesera, jak i osobę poszukującą nowych herbacianych doznań.

 

Kukicha 茎茶 - Karigane 雁ヶ音

KUKICHA-KARIGANE dla 2 osób 

Kukicha jest herbatą składającą się z gałązek, szypułek i łodyżek liści, o słodkawym smaku. W Kioto herbata ta zwykle nosi nazwę Karigane – jest zrobiona z gałązek i łodyżek Gyokuro i/lub Sencha wysokiej jakości. Aby wydobyć z niej jej naturalną słodycz, musimy stosować się do poniższych zaleceń.

1. Zagotuj wodę. Wrzątek wklej do pustego czajniczka – dzięki temu temperatura obniży się do ok. 80-90 stopni.

2. Wodę z czajniczka wlej do 2 filiżanek – obniży to temperaturę wody o dalsze 10 stopni (optymalna temperatura dla tej herbaty to 70-80 stopni).

3. Wsyp ok. 4-6 g (ok. 3 łyżeczek) i zalej wodą z filiżanek.

4. Odczekaj ok. 60 sekund, a następnie wlej zaparzoną herbatę równomiernie do filiżanek (w niewielkich ilościach). Upewnij się, że w czajniczku nie została żadna kropla cennego naparu.

 

*Ważne jest, aby wlać najpierw niewielką ilość herbaty do pierwszej filiżanki, a następnie dokładnie taką samą (niewielką) ilość do drugiej filiżanki i kontynuować w ten sposób rozlewanie herbaty. W ten sposób końcówka herbaty, która ma mocniejszy smak, zostanie równo podzielona na obie filiżanki.

Oolong

Oolong, nazywana też niebieską herbatą, wywodzi się z chińskich prowincji Fujian i Guangdong. Znany i uprawiany jest jednak także w innych azjatyckich krajach, np. w Tajlandii czy Wietnamie.

Oolong charakteryzuje duża zawartość taniny i katechin oraz niewielka ilość kofein. Posiada też szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in. wspomaga spalanie tłuszczu, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Prawidłowe parzenie oolonga:

1. Zagotuj świeżą wodę.

2. Wsyp susz do zaparzacza i zalej go wodą o temperaturze 95 stopni.

3. Odczekaj 3 minuty, aby oolong prawidłowo się zaparzył.

Delektuj się jego smakiem 🙂

(I pamiętaj, jeśli chcesz mocniejszy smak, dodaj więcej suszu – nie wydłużaj czasu parzenia!)

 

Czerwone herbaty

Czerwona herbata znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Ale to nie jedyne, co potrafi ta herbata – chroni też zęby przed próchnicą, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Prawidłowe parzenie:

1. Zagotuj świeżą wodę w czajniku.

2. Wsyp susz do zaparza (1 łyżeczka na 200ml wody) i zalej go wodą o temperaturze 95 stopni.

3. Odczekaj 2 minuty, aby się zaparzyła…

4. …i delektuj się jej smakiem.

Herbaty ziołowe

Herbaty ziołowe mają różne właściwości, w zależności od tego, jakie są ich składniki.

Prawidłowe parzenie:

1. Zagotuj świeżą wodę w czajniku.

2. Wsyp susz do zaparza (1 łyżeczka na 200ml wody) i zalej go wodą o temperaturze 98 stopni.

3. Odczekaj 5-6 minut, aby się zaparzyła…

4. …i delektuj się jej smakiem.

Translate »