Główne składniki i korzyści zdrowotne zielonej herbaty

 

Zielona herbata oferuje szereg wyjątkowych doznań smakowych, w tym cierpkość, gorycz i pełny smak. Zielona herbata zawiera również dużą liczbę elementów, które uważa się za korzystne dla ludzkiego zdrowia. Składniki te mają szeroką gamę efektów.

 

 

Składniki Wpływ na zdrowie
Katechiny (składnik, który powoduje cierpkość w herbacie) Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Redukują tkankę tłuszczową. Regulują ciśnienie krwi. Działają antynowotworowo. Doskonałe przeciwutleniacze.Działają przeciwgrypowo.

Obniżają poziom cukru we krwi.

Zapobiegają próchnicy zębów, efekt przeciwbakteryjny.

Niweluja nieprzyjemny zapach z ust (skutek dezodorujący).

Kafeina (składnik, który powoduje gorzkość w herbacie) Zwiększa czujność (zmniejsza zmęczenie i senność). Zwiększa wytrzymałość. Zapobiega skutkom nadmiernego spożycia alkoholu (zmniejsza kaca). Łagodne działanie moczopędne.
Teanina (składnik, który powoduje głębokość w herbacie) Chroni komórki neuronów. Powoduje efekt relaksu (promuje produkcję fal alfa w mózgu). Obniża ciśnienie krwi.
Witaminy Witamina C Utrzymuje zdrową kondycję skóry i błon śluzowych (tworzenie kolagenu). Doskonały przeciwutleniacz.
Witamina B2 Utrzymuje zdrową kondycję skóry i błon śluzowych.
Kwas foliowy Profilaktyka wad cewy nerwowej u płodu (NTD). Zapobiega miażdżycy.
Beta-karoten Poprawia wzrok opóźnia starzenie się oczu.
Witamina E Przeciwutleniacz.
Saoininy Obniżają ciśnienie krwi. Działają przeciwgrypowo.
Fluor Profilaktyka próchnicy zębów.
Kwas y-aminomasłowy Obniża ciśnienie krwi.
Minerały (potas, wapń, fosfor, magnez, itp.) Regulatory biologiczne.
Chlorofile Efekt dezodoryzacji.