Wafle Matcha
Składniki NA WAFLE MATCHA:
Suche:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody do pieczenia
- 1.5 łyżeczki proszku matcha
Mokre:
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki nieprzetworzonego/surowego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego, częściowo rozpuszczonego
- 1 szklanka mleka migdałowego, niesłodzonego
Wskazówki:
- Najpierw rozgrzej gofrownicę, włączając na niskie/średnie grzanie.
- Następnie roztrzep dwa duże jajka w dużej misie. Dodaj resztę tzw. mokrych składników (prócz oleju kokosowego!) i zmieszaj je. Dodawaj powoli tzw. suche składniki i zmieszaj wszystko aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj olej kokosowy i znów zmieszaj.
- Przełóż odpowiednią ilość masy na gofrownicę. Niech się smażą przez 2 lub 2,5 minuty. Powtórz czynność, aż wykorzystasz całą masę.
- Gotowe wafle polej kremem kokosowym i miodem!
- Pycha ~ 😉
Oryginalny przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Fitfoodiefinds, które można znaleźć pod tym adresem: http://fitfoodiefinds.com/2015/02/matcha-green-tea-green-waffles/.