Składniki
Suche
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki proszku matcha
Mokre
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki nieprzetworzonego/surowego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego, częściowo rozpuszczonego
  • 1 szklanka mleka migdałowego, niesłodzonego
Wskazówki
  1. Najpierw rozgrzej gofrownicę, włączając na niskie/średnie grzanie.
  2. Następnie roztrzep dwa duże jajka w dużej misie. Dodaj resztę tzw. mokrych składników (prócz oleju kokosowego!) i zmieszaj je. Dodawaj powoli tzw. suche składniki i zmieszaj wszystko aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj olej kokosowy i znów zmieszaj.
  3. Przełóż odpowiednią ilość masy na gofrownicę. Niech się smażą przez 2 lub 2,5 minuty. Powtórz czynność, aż wykorzystasz całą masę.
  4. Gotowe wafle polej kremem kokosowym i miodem!
  5. Pycha ~ 😉

Oryginalny przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Fitfoodiefinds, które można znaleźć pod tym adresem: http://fitfoodiefinds.com/2015/02/matcha-green-tea-green-waffles/.