Sencha

Sencha jest najchętniej pitym gatunkiem herbaty. Stanowi 85% produkcji. Jej cechy charakterystyczne to świeży zapach oraz delikatna gorycz. Ze względu na to, że jest uprawiana na pełnym slońcu, ma większą zawartość witaminy C niż inne gatunki. Herbata fukamushicha jest dłużej palona niż zwykła sencha. Ma silny zapach i bogaty smak. Sencha bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne, i oczywiście przyspiesza przemianę materii. Bogata w katechiny i taniny Sencha doskonale wymiata z naszego organizmu wolne rodniki przyczynia się do zapobiegania powstawaniu komórek nowotworowych. Polifenole zaś do których należą katechiny przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia. Jest doskonała dla diabetyków ponieważ jej goryczka zapobiega wzrostowi cukru we krwi. Poza tym reguluje wydzielanie żółci pomaga w spaleniu tkanki tłuszczowej i dodaje energii. Podobno filiżanka matcha rano pobudza o wiele bardziej i zdrowiej niż filiżanka espresso.

Wyświetlanie jednego wyniku