Pierniczki tradycyjne z nietradycyjnym dodatkiem – skład:

Ciasto

1kg. Mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka miodu naturalnego

1 kostka masła

2 białka jaja

3 zółtka jaja

2 łyżki kakao

2 łyżeczki sody

2 paczki przyprawy do pierników

1 kubeczek kwaśnej śmietany

Lukier

3 szklanki cukru pudru

Sok z jednej cytryny

2 białka

Masło, cukier, miód rozpuścić

Pianę z białek ubić na sztywno

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść.


Może się zdarzyć, że będzie trzeba dodać więcej mąki( ja musiałam dodać) ponieważ różnego rodzaju może być śmietana, miód jak i przede wszystkim różnej wielkości jaja.

Ciasto nie może być bardzo zbite ale dość luźne na tyle aby dało się wałkować.

Po zagnieceniu rozwałkowywać partiami ciasto na placki nie grubsze niż 0,5 cm i przy użyciu foremek wyczarowywać najróżniejsze kształty.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem

Gotowy lukier podzielić na 2 części

Do jednej dodać 2,5 łyżki herbaty matcha

Dwa kolory lukru przełożyć do dwóch mocnych torebek foliowych( najlepsze są w Ikea) wyciąć na końcu maleńką dziurkę i dekorować według fantazji.