Wielkanocny Mazurek z zieloną herbatą
Mazurek Matcha to dość nietypowe połączenie polskiej tradycji z egzotyką. To ciasto robi się naprawdę w błyskawicznym tempie.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
Składniki na krem:
- 270 g mascarpone
- 50 g cukru
- 160 ml śmietany kremówki 30%
- 1,5 łyżki zielonej herbaty matcha
bezy połamane na średniej wielkości lub inna dekoracja np. starte wiórki białej czekolady
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier (80 g) i drobno pokrojone zimne masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto dobrze jest wstawić do lodówki na kilka minut. Zimne ciasto łatwiej się rozwałkowuje. Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wkładamy do formy do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 2 formy o średnicy około 20 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Po ostygnięciu ciasta (najlepiej przed samym podaniem aby ciasto zbyt nie zmiękło od wilgotnej masy ) dodajemy nadzienie. Śmietanę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mascarpone, herbatę matcha przesiewamy przez sitko aby nie było grudek i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Krem nakładamy na ostudzone ciasto przy pomocy szprycy. Następnie posypujemy wierzch pokruszonymi bezami lub innymi dodatkami do dekoracji np. wiórkami białej czekolady.