Matcha roll cake

Składniki na ciasto Matcha roll cake:

  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka matcha (zielona herbaty w proszku)
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła, roztopionego

Wskazówki:
1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę i dodaj do niej przesianą wcześniej mąkę i matcha.
2. Dodaj wystudzone masło i mleko, wszystko zmieszaj i wylej do przygotowanej blaszki (np. 35×20 , wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem).

3. Piecz przez 15 min w 180 C.

Nadzienie:
200g ubitej śmietany z wanilią i odrobiną cukru wymieszaj z pokrojonym w kostkę mango, wyłóż na schłodzony biszkoptowy placek i zroluj (podobnie jak Swiss roll). Schłodź.
Ciesz się smakiem tego fantastycznego deseru w rodzinnym gronie!

 

 

Oryginalny przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2009/01/masz-zielone.html