Czy wiesz, że filiżanka matchy zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszelkich napojów? Zacznij poranek z herbatą. Ale nie zwyczajną! Niech to będzie dzień z matchą.

Matcha to zielona herbata w proszku o intensywnie zielonym kolorze. W trakcie hodowania krzewów osłania się je przed słońcem, co powoduje spowolnienie ich wzrostu. Dzięki temu liście wytwarzają związki chemiczne, przez które herbata ma słodszy smak i zyskuje głęboki aromat.  Zebrane i wysuszone liście ściera się na drobny pył  w tradycyjnych kamiennych żarnach.

W 2003 roku na Uniwersytecie Kolorado przeprowadzono badania, które udowodniły, że matcha zawiera więcej przeciwrakowych substancji niż każda inna zielona herbata. To nie mit, naukowcy zbadali wspaniałe właściwości tego napoju. Link do rządowej publikacji Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych można znaleźć tutaj . Katechiny, które są obecne w matchy, to wysoce skuteczne przeciwutleniacze zwalczające komórki rakowe. Jedną z ważnych katechin występujących w matchy jest EGCG (galusan epigallokatechiny) – organiczny związek chemiczny o silnym działaniu przeciwnowotworowym. EGCG nie rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury, zatem herbata matcha może być napojem zalewanym gorąca wodą, nie tracąc przy tym swoich właściwości leczniczych.

Gdy mówimy o matchy, zwykle myslimy o Japonii, ale ten rodzaj herbaty wywodzi się z Chin. Japońską matchę charakteryzuje głęboki smak, słodki aromat oraz… wysoka cena. Chińska matcha produkowana jest jednak z pominięciem kilku tradycyjnych etapów, co w praktyce oznacza znacznie mniejszą ilość substancji korzystnych dla zdrowia.

Matcha zawiera także L-teaninę, która wspomaga relaks umysłu, a jednocześnie nie ogranicza czujności. Odpręż się więc, pijąc ten wyjątkowy napar.

Zadbaj o swoje dobre samopoczucie. Zielona herbata to nie tylko synonim cudownego, orzeźwiającego smaku – to też samo zdrowie!