Matcha Lemon Curd

Składniki na ok. 250ml:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 110g cukru
  • 70g masła
  • 1 łyżeczka proszku matcha

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
  2. Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
  3. Do garnka należy wlać trochę wody, ale tyle, aby nie dotykała dna miski(po jej nałożeniu na garnek. Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
  4. Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.
  5. Dodajemy łyżkę proszku matcha.
  6. Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
  7. Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.

 

Doskonalą zieloną herbatę Matcha do gotowania znajdziecie tutaj.

A oto fotorelacja z przygotowań!