Matcha latte

Matcha latte

N

1 miarka matcha

N

2 łyżki ciepłej wody

N

Spienione ciepłe mleko

Matcha latte – pyszny i zdrowy napój dla każdego!

Jest doskonały dla tych co nie lubią lub nie mogą rano wypić filiżanki kawy.
Przedstawiam swój własny zmodyfikowany ale sprawdzony przepis na ten pyszny i zdrowy napój.
1 miarka matcha rozpuszczona w 2 łyżeczkach przegotowanej, ciepłej wody.
Spienione ciepłe mleko.
Jeśli masz ekspres ze spieniaczem to zrobienie takiej matcha latte jest błyskawiczne.
Można udekorować odrobiną przesianej przez sitko matcha.

Matcha latte jeszcze lepiej stawia nas na nogi a w dodatku ma wiele witamin, antyoksydantów i minerałów a co najważniejsze smakuje bosko.

Matcha latte
Matcha latte
Matcha latte
Matcha latte

Herbaty Matcha

Herbaty Matcha to jeden z najważniejszych elementów japońskiej tradycji. Jej picie uważa się za ceremonię i wkłada się w wykonanie tej czynności wiele serca i zaangażowania. Sama herbata ma postać zielonego proszku, który wcześniej poddawany jest specjalnemu przetworzeniu.

Napój Uji Matcha Cappucino

Sposób przygotowania: saszetkę wsypać do filiżanki ( takiej jak do herbaty) następnie zalać zagotowaną wodą o temperaturze około 80 stopni. Wymieszać aż powstanie gładki napój w kolorze rubinowej zieleni.
Następnie dodać do napoju spienione mleko aż do uzyskania pełnej filiżanki napoju.

Napój Uji Houjicha Cappucino

Sposób przygotowania: wsypać 2-3 łyżeczki proszku do filiżanki na herbatę, zalać do połowy przegotowana wodą o temperaturze 80 stopni, wymieszać a następnie uzupełnić spienionym mlekiem. Houjicha jest bardzo zdrową japońską herbatą zalecaną nawet dzieciom z uwagi na bardzo małą zawartość teiny.