Matcha dobra i zła – jakość ma znaczenie!

Kiedy kupujecie zieloną herbatę Matcha, warto mieć wiedzę czym różni się wysokiej jakości Matcha, od Matcha o niskiej jakości. Jest kilka kryteriów, którymi należy kierować  się przy wyborze Matcha.

Generalnie, jeśli Matcha opisana jest jako herbata przeznaczona „do ceremonii herbacianej”, powinna być to Matcha wysokiej jakości, ale niestety nie zawsze tak jest. Czasami pod taką nazwą sprzedawane są herbaty nienajlepszej klasy.

Oczywiście po otwarciu opakowania tzw. ,,matcha do ceremonii herbacianej” bardzo szybko możemy się przekonać, że nie jest to taki produkt za jaki się podaje.

Wysokiej jakości Matcha powinna mieć aksamitną gładkość i jedwabisty smak, a nade wszystko nie może być zbyt gorzka. Kiedy Matcha ma grudki, a po przyrządzeniu czuć jakby piasek w naparze to oznacza, że nie jest to produkt wysokiej jakości i nie nadaje się ona do ,,ceremonii parzenia herbaty”.

Oto kilka istotnych rzeczy które powinniśmy wiedzieć na temat Matcha

  1. Kolor

Im zieleń Matcha jest intensywniejsza, wręcz jadeitowa, tym lepiej!

Krzewy herbaciane, przeznaczone do produkcji Matcha powinny być przed zbiorami uprawiane w cieniu. Rośkina zmuszana jest wtedy do nadprodukcji chlorofilu, dzięki któremu możemy cieszyć oczy tym cudownie zielonym kolorem. Jeśli kolor nie jest zbyt intensywny, to możemy mieć podejrzenie, że Matcha powstała z liści które nie były zbyt zacienione, albo ze starszych liści lub wręcz ze zmielonych łodyg krzewu herbacianego. Kolor takiej Matcha może być ciemno zielony z odcieniem khaki lub wręcz przypominać lekko brązowo-żółty.

  1. Pochodzenie

Wbrew opiniom to, skąd pochodzi Matcha, ma kluczowe znaczenie. Powszechnie uznaje się, że najwyższej jakości Matcha pochodzi z Japonii. Matcha produkowana w Uji (prefektura Kioto) oraz w Nishio (prefektura Aichi) jest uważana za najlepszą i stanowi 80% wszystkich produkowanych Matcha na terenie Japonii. Chiny i Tajwan również są producentami Matcha, ale zazwyczaj jest dużo niższej jakości i nadaje się jedynie do zastosowań kulinarnych.

  1. Cena

Z zakupem zielonej herbaty  jest jak z innymi produktami. Masz to, za co zapłaciłeś. Mówiąc konkretnie, jeśli za 30 gramów zielonej herbaty Matcha zapłaciłeś 40-50 złotych to możesz mieć pewność, że nie jest to produkt wysokiej jakości i najprawdopodobniej nie pochodzi z Japonii. Za japońską Matcha wysokiej jakości musimy zapłacić nie mniej niż 70-80zł.

  1. Smak

Ci, którym zdarzyło się pić prawdziwą, porządną Matcha bez problemu odróżnią tę prawdziwą od podrzędnej podróbki. Prawdziwa, dobrej jakości Matcha ma słodkawy delikatny smak, prawie zupełnie pozbawiony goryczy, i lekko trawiasto-glonowy zapach. Ten specyficzny smak, Matcha zawdzięcza aminokwasom takim jak L-teania. L-teanina powstaje dzięki prawidłowemu  zacienieniu krzewów herbacianych na kilka tygodni przed zbiorami. To L-teanina daje czysty, jedwabisty, delikatny smak herbacie. W niskiej jakości Matcha nie ma  prawie  L-teaniny, i dlatego jej smak jest wtedy ściągający, a nawet gorzki.

Pamiętajcie, że tylko wysokiej jakości Matcha dostarczy wam niezapomnianych doznań smakowych i bogactwo mikroelementów, witamin, antyoksydantów i wiele, wiele innych pozytywnie oddziałujących na zdrowie składników odżywczych.

Również przy zakupie Matcha do wyrobów kulinarnych warto mieć na uwadze powyższe elementy, aby desery i ciasta jakie stworzymy nie tylko cieszyły nas smakiem, ale również były zachęcające do spożycia dzięki przyjemnym walorom wizualnym.

Aby nie być gołosłownym, dla przykładu dwa desery ,,Tiramisu Matcha”

Pierwszy, który wykonaliśmy sami używając naszej japońskiej Matcha wysokiej jakości a drugi, jaki miałam wątpliwą okazję zjeść w jednej z restauracji sushi w centrum Warszawy mieszczącej się przy Ul. Świętokrzyskiej.

tiramisu, japońska matcha

Japońska Matcha ceremonialna – intensywnie zielony, soczysty kolor i smak pozbawiony goryczy

 

tiramisu z restauracji, zła jakość matcha

Matcha złej jakości użyta do tego Tiramisu ma brzydki, ziemisty kolor i wyraźny posmak goryczy