Tencha (碾茶 lubてん茶)
Tencha to nazwa liści herbaty używanych do produkcji Matcha – zanim jeszcze zostaną zmielone na drobny proszek. Smak tej herbaty jest jest wyjątkowy – czysty, szlachetny i elegancki. Jej kolor jest jasnozielony, smak głęboki i łagodny, a subtelny szlachetny aromat utrzymuje się przez długo w ustach. Różni się zarówno od Gyokuro, jak i od Matcha.
Liście herbaty do produkcji tej herbaty są hodowane w taki sam sposób jak Gyokuro, ale przetwarzane są w inny sposób. Liście herbat Tencha i Gyokuro są uprawiane w zacienieniu przez 20 lub 30 dni przed zbiorami, tak że obie te herbaty zawierają dużo teaniny, która jest źródłem gładkiego i łagodnego smaku. Zebrane świeże liście herbaty są najpierw parowane. Następnie w przypadku Gyokuro, parzone herbaciane liście suszy się i zagniata. W przeciwieństwie do Gyokuro, liście do produkcji Tenchy są suszone, ale nie ugniatane. Następnie, aby zrobić Matcha, mieli się je na drobny proszek.
Smak Tenchy
W przeciwieństwie do Gyokuro lub Sencha, nie jest łatwo wydobyć smak z tej herbaty podczas procesu parzenia, dlatego ważne jest żeby była ona najwyższej jakości.
Specjalne warunki rozwoju stworzone herbacianym krzewom i sposób przetwórstwa tworzy wyjątkowy i czysty elegancki smak.
Sprawdź też naszą Matcha.