Maślane ciasteczka Matcha
Składniki na maślane ciasteczka Matcha (około 30 ciastek):
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 220 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki stołowej proszku matcha
Instrukcje:
Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem, solą oraz proszkiem matcha. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Jeśli będzie zbyt miękkie i lepiące, żeby je rozwałkować, należy owinąć je w folię i schłodzić przez około 30 minut w lodówce.
Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm. Foremką wykrawać ciastka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Można je układać blisko siebie, bo nie wyrastają na boki.
Drugi sposób ( ja zwykle robię tym sposobem) to zagnieść ciasto, następnie uformować w grube wałki około 6-8 cm. średnicy. Następnie zawinąć ciasno w folię spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Schłodzone walki ciasta odwinąć z foli i pokroić ostrym nożem na krążki o grubości około 1 cm. ułożyć następnie na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piec jak wyżej.
Dla poprawienia efektu wizualnego wyciskam wzorki na wierzchu ciasta przed pieczeniem, używam do tego celu spodu kryształowego kieliszka i wychodzi wtedy piękny wzór na ciasteczkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 12 minut.
A potem już tylko cieszyć się wyśmienitymi ciasteczkami w rodzinnym gronie!