Lody Matcha
Składniki:
1 szklanka mleka
2 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36% najlepiej w kubku nie w kartoniku
5 żółtek
½ szklanki cukru
szczypta soli
1 ½ łyżki matcha
Sposób przygotowania:
Mleko i śmietanę rozgrzewam w garnku na parze.
Podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania.
W tym samym czasie jajka z cukrem ukręcam na gładką masę, kiedy jajka są już utarte na kogiel mogiel, dodaję matcha i miksuję tak, aby nie było grudek.
Dodaję szczyptę soli.
Powoli, stopniowo dodaję rozgrzane mleko ze śmietaną do utartych jaj z cukrem.
Przelewam masę z powrotem do garnka i podgrzewam, ale pilnuję, aby nie dopuścić do zagotowania się masy.
Lekko zgęstniałą masę zestawiam do ostygnięcia.
Zimną masę wyrabiam w maszynce do lodów aż do uzyskania konsystencji dość zmarzniętych lodów.
Przekładam do pojemników i wstawiam do zamrażarki na kilka godzin aż do pełnego zamrożenia.
Podaję z listkiem mięty.
Smacznego!