Latte Zielona Herbata

Składniki:

  • 1½ łyżeczki proszku z zielonej herbaty (matcha)
  • 1 łyżka stołowa gorącej wody (ale nie wrzącej!)
  • 1 szklanka mleka (krowie, sojowe, etc.)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Wskazówki:

  1. Przesiej proszek z zielonej herbaty przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się z niego grudek.
  2. Dodaj gorącą (ale nie wrzącą) wodę i ubijaj energicznie do momentu, aż proszek całkowicie się rozpuści. Zapobiegnie to powstawaniu grudek w herbacie, więc jest to istotna czynność. Ta „pasta z zielonej herbaty” powinna być gładka i lekko pienista.
  3. Dodaj mleko i cukier do małego rondelka. Podgrzej mleko na średnim ogniu do momentu, aż przy brzegach rondelka zaczną pojawiać się małe bąbelki. Nie doprowadzaj jednak mleka do pełnego wrzenia. Wyłącz kuchenkę. Możesz też użyć zimnego mleka do zrobienia mrożonej latte.
  4. Przez 10 sekund spieniaj mleko spieniaczem – jeśli go nie posiadasz, możesz pominąć ten krok.
  5. Dodaj gorące mleko i piankę do filiżanki, a całość przyprósz proszkiem z zielonej herbaty.

 

Oryginalny przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: http://www.justonecookbook.com/recipes/green-tea-latte/