Bancha (番茶)

Senchę produkowaną z zebranych w późniejszym okresie – latem lub jesienią – liści nazywa się banchą. Z uwagi na silne nasłonecznienie latem, herbata jest w efekcie stosunkowo cierpka.

czytaj dalej

Tamaryokucha (玉緑茶)

Ostatni etap produkcji różni się od produkcji herbaty sencha tym, że, ponieważ pomija się etap nadawania kształtu, wysuszone liście mają zaokrągloną formę, co jest cechą charakterystyczną tej herbaty. Oprócz tamaryokucha, która poddawana jest obróbce cieplnej w formie...

czytaj dalej

Genmaicha (玄米茶)

Herbata z dodatkiem nieoczyszczonego ryżu, w której harmonijnie łączy się zapach herbaty sencha oraz zapach ryżu. Popularna jest tzw. Matcha hairi genmaicha, czyli genmaicha, do której dodano matchę. Dało to połączenie zapachu ryżu oraz smaku matchi, w efekcie czego...

czytaj dalej

Hōjicha (ほうじ茶)

Poddana działaniu ognia palona bancha lub sencha. Głęboki aromat i orzeźwiający zapach to cechy charakterystyczne tej herbaty. Istnieją dwa rodzaje w ramach tego gatunku: hōjicha, dla której podstawą są liście herbaty, oraz kukihōjicha, dla której podstawą są...

czytaj dalej

Sencha(煎茶) ・Fukamushicha (深蒸し茶)

Sencha jest najchętniej pitym gatunkiem herbaty. Stanowi 85% produkcji. Jej cechy charakterystyczne to świeży zapach oraz delikatna gorycz. Ze względu na to, że jest uprawiana na pełnym slońcu, ma większą zawartość witaminy C niż inne gatunki. Herbata fukamushicha...

czytaj dalej

Gyokuro ・Kabusecha (玉露) (かぶせ茶)

Gyokuro, zwana też ,,Jadeitową Rosą", jest uważana za najlepszą japońską herbatę, a koneserzy uważają ją za najlepszą herbatę na świecie. Ma charakterystyczny słodko-cierpki smak, a dzięki zmniejszonej zawartości garbników jest prawie zupełnie pozbawiona goryczy. ...

czytaj dalej