Ciasteczka matcha z migdałami

Składniki:

  • 1/2 szklanki miękkiego, niesolonego masła
  • 1/2 szklanki cukru-pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka stołowa proszku matcha
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych

Wskazówki:

  1. Przesiej przez sitko o drobnych oczkach mąkę, proszek matcha i sól.
  2. Za pomocą miksera, przy średniej prędkości, utrzyj masło i cukier-puder aż będą puszyste.
  3. Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj po 1 łyżce stołowej przesianych wcześniej składników do momentu, aż powstanie masa o konsystencji ciasta.
  4. Dodaj płatki migdałów w trzech rzutach I zatrzymaj mikser, gdy wszystko harmonijnie się połączy.
  5. Umieśc ciasto na długiej na 22-cale plastikowej folii. Zwiń ciasto i uformuj gruby na 1 ½ cala wałek. Owiń ten wałek ciasta plastikową folią i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 325 stopni Fahrenheita. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Użyj bardzo ostrego noża, aby pokroić ciasto na kawałki grubuści ¼ cala. Tak pokrojone kawałki rozłóż na blasze w 2-calowych odstępach.
  8. Piecz je przez 14-16 minut, a następnie odstaw gdzieś, aby wystygły.

Gotowe! Możesz teraz ze smakiem zajadać się pysznymi i zdrowymi ciasteczkami.

 

 

 

Oryginalny przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: http://rasamalaysia.com/matcha-cookies/2/