Bloczki z białej i gorzkiej czekolady w herbacie Matcha
Składniki:
- 200g białej dobrej czekolady (w proporcji 100:100)
- 50g gorzkiej czekolady
- 250ml śmietanki 30% (w proporcji 100:50:100)
- 250g mleka w proszku (w proporcji 100:50:100, chociaż ja następnym razem dodałabym go nieco mniej)
- matcha, 2-3 łyżeczki
Śmietankę doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć do niej pokruszoną w kosteczki białą czekoladę (100g) i całość wymieszaj dokładnie przy pomocy metalowej trzepaczki. Następnie do śmietankowo-czekoladowej masy dosyp partiami mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do foremki, wygładź szpatułką i wstaw do lodówki, aby zastygła. Czynność powtórz z gorzką i pozostałą białą czekoladą. Schłódź.
Zastygnięty czekoladowy blok pokrój w kwadraty 4x4cm, a następnie otul w matcha.
Czekoladki należy podawać chłodne, tak jak trufle. Można je przechowywać kilkanaście dni w szczelnie zamkniętym pudelku w lodówce. Ale naszym zdaniem znikną natychmiast 😉
Podajemy za blogiem: http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/03/Zielone-futerko-czyli.html, z którego pochodzi również zdjęcie.